4-ма горски от Дупница с дисциплинарни наказания заради сеч в Бистрица, Йордан Гущеров и Атанас Атанасов с актове?

Кирил Ангелов

Обектът е спечелен на търг от фирма „СКАД-83” на Кирил Ангелов

 

Нарушение при провеждане на сечта в дърводобивен обект в землището на с. Бистрица установиха служители на Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП) и „ДГС Дупница” при теренна проверка, съобщиха от пресцентъра на предприятието. Обектът е спечелен на търг от фирма „СКАД-83” ЕООД, която извършва дърводобивна дейност. Четирима служители на „ДГС Дупница” са наказани дисциплинарно за неупражнен контрол при добива и експедицията на дървесината, както и за пропуски в извършеното маркиране.

За констатираните нередности е сезирана Районната прокуратура в гр. Дупница. Сечта в обекта е спряна до приключване на всички проверки. По неофициална информация сред наказаните служители на горското са горските охранители Йордан Гущеров и Атанас Атанасов, на които са съставени актове. Фирма „СКАД-83” е собственост на Кирил Ангелов, който преди време понесе парична санкция за други нарушения, свързани с дейността на фирмата му. Стана ясно още, че сечта е извършвана в района на т.нар. Бели пат.

Всички дървета, предвидени за сеч, са маркирани с контролна горска марка в основата на стъблата. Отсечени са предимно такива с по-голям диаметър, за които има предположение, че са допълнително маркирани. Повалени са групи от три до пет дървета, в резултат на което в насаждението са оформени празни пространства, в нарушение на изискванията за предвидената сеч.

При извършената пълна инвентаризация на сечището е установено, че 41,95 куб. метра едра строителна дървесина е експедирана като средна дървесина. Това е причинило имуществена вреда на стопанството в размер на 1120 лв. без ДДС.