Горският шеф на Дупница инж. Иво Дамянов предоставил на лесничея бракониер Георги Соколов служебен автомобил

Георги Соколов

 

 

Срещу Соколов тече и прокурорско разследване, след като беше заловен с личния си камион да прекарва 10 куб. иглолистна дървесина

Бившите горски служители Асен Манолов и Влaдимиp Kaцаpoв свидетелстваха за крупни кражби и афери на доскорошния лесничей Георги Соколов.

Ивайло Дамянов

Манолов и Kaцapoв посочиха Соколов като нарушител в гората пред петчленна комисия, изпратена на проверка в ДГС-Дупница от директора на РДГ-Кюстендил Здравко Тодоров. Заради постъпили сигнали за масово изсичане на гората около Дупница и селата Тодоров назначи 7-дневна щателна проверка в горското.

Дамян Дамянов

Паралелно тече прокурорско разследване срещу Соколов, който беше заловен с личния му камион да прекарва 10 кубика иглолистна дървесина. Заради това нарушение той прекара 24 часа в ареста заедно с пияния шофьор на камион. Преди месец той беше уволнен дисциплинарно.

Асен Манолов

Според показанията на Kaцapoв и Манолов двамата многократно са хващали Соколов в съучастие в кражби на дървесина, добивана от местностите Фенерка, Усойка, село Бадино. За констатираните нарушения са съставени актове. Интересното е, че въпреки актовете Соколов винаги успява да излезе сух от ситуацията.

„Винаги ни е обяснявано, че Соколов е отстранен от работа, а в същото време продължаваше на практика да експедира дървесина. До 16 ноември 2017 години ние сме готови да предоставим окомплектована цялата документация по случая „Соколов”. Освен това през 2012 година бяха задържани натоварените камиони с дървесина на Георги Соколов. През следващите дни дървесината беше разтоварена, а камионите напуснаха село Бадино. Съставените актове останаха без последствия.

От РДГ-Кюстендил останаха пасивни, не са издадени наказателни постановления нито на Георги Соколов, нито на фирмите, извършващи дейността в района на село Бадино”, заявиха Kaцapoв и Манолов. Двамата предоставиха и докладна записка от 3 август 2009 година, в която се разказва за това как Георги Соколов отправил заплахи за убийство към тях във връзка с констатираните от тях нарушения за добита дървесина по поречието на река Джерман, с. Усойка.

Освен това Георги Соколов дал фалшиви документи за получена и платена дървесина без касов бон на клиенти от Бистрица.

В хода на проверката стана ясно, че в землищата на селата Каменик, Блажиево и Мали Върбовник положението е трагично. Там са изсечени на голо гори от бял бор, дъб и акация. През 2013 година до ден днешен се извършва незаконна сеч и в Рила в местността Жежката вода, Оструган, Фенерски камък, Вангелова чешма и землището на село Бадино.

В сигнала до Здравко Тодоров се съобщава, че Георги Соколов е заловен с 10 кубика технологична иглолистна дървесина. Камионът е задържан в ДГС-Дупница, без последствия за Соколов като служител на горското.

В сигнала се съобщава, че инж. Иво Дамянов представил на Георги Соколов служебен автомобил голф двойка с номер КН 29 09, с който той прекарвал храна за кравите, овцете и козите си.

Подателите на сигнала настояват да се провери и информацията, че Георги Соколов през 2011 година бил хванат с незаконно превозвана 1,5 кубика строителна дървесина от ела в отдел 230 и 231.

Соколов бил заловен от Асен Манолов и Владимир Kaцapoв, дървесината била натоварена на камион и не съответствала на съставения превозен билет. Актът бил съставен на шофьора Христо Мавров.