37 досъдебни производства за незаконно присъединяване към елмрежата са образувани от началото на годината в София област, досъдебните производство в Самоков са 4

37 досъдебни производства в София област за незаконно присъединяване към електроразпределителната мрежа са образувани от началото на годината. Делата срещу 7 извършители вече са внесени в съда, разследването по останалите продължава. В резултат на целенасочените действия на служителите от 12- те районни управления в структурата на ОДМВР – София за противодействие на неправомерното присъединяване към електроразпределителната мрежа, от началото на 2017г. са образувани 37 досъдебни производства за извършени престъпления по чл. 234В от НК. Проверките по тях са извършени съвместно с представители на електроразпределителното дружество. По пет от делата, както и по други две, образувани през 2016г., процесуално-следствените действия са приключени, извършителите са привлечени в качеството на обвиняеми и делата са изпратени в съответните районни прокуратури с мнение за предаване на съд.

Най-много досъдебни производства – 13, са образувани в РУ – Елин Пелин. Осем са досъдебните производства, образувани в РУ – Ихтиман. В РУ – Самоков са образувани четири, в РУ- Сливница-три, по две досъдебни производства са образувани в РУ – Костенец, РУ – Ботевград и РУ – Пирдоп. В РУ – Костинброд, РУ – Своге и РУ – Правец е образувано по едно досъдебно производство.

С настъпването на зимния отоплителен сезон и очакваната тенденция към зачестяване на злоупотребите за сметка на изрядните потребители на електрическа енергия, усилията на полицейските служители са насочени приоритетно към пресичането и разкриването на този род икономически престъпления на територията, обслужвана от ОДМВР- София.