Христо Комарницки призова Делян Пеевски в “Съдебен спор”

 

Карикатуристът Христо Комарницки кани депутата от ДПС Делян Пеевски в предаването “Съдебен спор” на Нова телевизия. Това се разбира от статус на художника в социалната мрежа Фейсбук.

Като причина за това художникът посочва злоупотребата на фирма “Национална дистрибуция” с монополно положение, а депутатът и едър издател е поканен в качеството му на “техния господар”.

От първия си брой вестник “Прас-прес”, в който рисуват трима отявлени критици на статуквото и на Пеевски, среща огромни спънки с разпространението, като тиражът на изданието изобщо не се доставяше до реповете.  Това принуди екипът зад вестника да го разпространява на ръка с доброволци.

Още след първите ексцесии с разпространението издателите на “Прас – прес” сезираха Комисията за защита на конкуренцията. След 3-месечна проверка комисията обяви, че компанията “Национална дистрибуция”, свързвана с депутата от ДПС Делян Пеевски, не е крила първия тираж на сатиричния в. “Прас-прес”.

В позицията на КЗК се казва, че от дистрибуторската компания са представили доказателства за това, че от предварително договорения тираж от 10 000 броя са били продадени 6337.

“От нереализираното количество, съгласно договореното между страните, са върнати като непродадени 3663 бройки. В този смисъл дружеството е изпълнило задълженията си по продажба и разпространение на изданието в търговската мрежа. Благодарим Ви за изпратения от Вас сигнал”, се казва в отговора на комисията.

В четвъртък Комарницски съобщи, че не му остава нищо друго освен да потърси публичност през телевизиите.

“Току-що изпратих на предаването СЪДЕБЕН СПОР следното съобщение: “Здравейте, Казвам се Христо Комарницки и съм един от издателите на сатиричния вестник “ПРАС-ПРЕС”, пише той във Фейсбук.

“Обръщам се към вас, защото вече девет месеца вестникът се сблъсква с непреодолими препятствия по пътя към своите читатели. Всички опити да разрешим проблема със съдействието на официалните български институции завършиха с неуспех. Вашето популярно и многоуважавано предаване остана последна инстанция и надежда!”, пише още той.

“Искам да призова като ответници в студиото на “Съдебен спор” управителите на фирма “Национална дистрибуция” АД и техния господар Делян Пеевски, които злоупотребяват с монополното си положение и възпрепятстват разпространението на нашето издание”, пише още карикатуристът.