Георги Амбарков: Заради скандала със селската ливада на Бистрица С. Михайлов ми скалъпи обвинението за боя с лопата над Д. Манев, съдят ме за 45 000 лв.

 

Михайлов: Пламен Галев, Наско Янев и Явор Тодоров ми дадоха ливадата без пари, защото им направих по една свирка!

Георги Амбарков

„Бизнесменът Спас Михайлов ми мъсти чрез съселянина ни Димитър Манев, защото огласих как получи почти без пари общинската ливада на село Бистрица от 17 дка, а сега продава декара за 40 000 лв.”, обяви в редакцията на вестник „Вяра” Георги Амбарков от село Бистрица, който беше обвинен, че е нападнал с лопата Манев. Амбарков обаче е категоричен, че обвинението срещу него е скалъпено.

„Той ме натопи без причина в полицията. Прокуратурата прекрати делото за измисления от Михайлов побой над Манев.

Разбрах, че Манев се е продал срещу обещания на Михайлов да му даде пари и пушка. Така Манев заведе дело с граждански иск за 45 000 лв. срещу мен. Сега уговорката е, ако съдът ме признае за виновен, двамата да си разделят парите.

Пламен Галев, Явор Тодоров и Атанас Янев

Това е отмъщението на Спас Михайлов. Аз нееднократно съм оповестявал как той взе селската ливада и не я плати. Взе я чрез конкурс, обявен от тогавашния кмет на община Дупница Атанас Янев, с условието да направи вилно селище и да разкрие работни места за хората от нашата община. Тогавашните управници на Дупница, които благословиха Михайлов с този имот – кметът Атанас Янев и ОбС шефът Явор Тодоров, в момента строят там масивна къща от три етажа.

Заради това Михайлов направи сценария, че съм пребил с лопата Димитър Манев. Истината е, че той просто се спъна и падна на пътя. Разбрах, че преди да се скараме с Манев, Спас Михайлов отишъл при него предишна вечер и му казал, че аз съм излял нафта в корените на лозницата. Това е нещо, което не ми е минавало през ум. Бай Мите обаче се върза, идва вкъщи два пъти и ме обижда. Аз се чудех какво става. Докато ние си говорихме, Спас Михайлов извика полиция. Аз поисках да се направи експертиза на лозата. По-късно разбрах, че тази засада е скроена от Спас Михайлов, но аз и досега се влача по дела вече втора година. Най-интересното е, че нито Спас Михайлов, нито Манев идват на заседанията на съда. Искат ми 45 000 лв., Мите е обещал пари на Спас и като ги вземе той от мен, да даде на него. Лошото обаче е, че Спас поискал парите от Мите предварително. А пък Мите не може да ме осъди, защото няма свидетели. Единственият му свидетел е Спасе. Спас отначало ме уверяваше, че случайно минавал, аз обаче забелязах, че неговият джип стои отдавна там и следи какво се случва. Ние се сбутахме с Мите, защото той извади нож. Не мога да стоя и да чакам да ме заколи. Изтръгнах ножа, взех лопатата, но за да се отбранявам, не за да го удрям. Ако го бях ударил, щях да го убия. Като изтръгнах ножа на Мите, той падна, после стана и ми се извини: „Гоше, извинявай, просто сбърках”. Аз оставих лопатата и отидох да си взема джипа. Той се изправи, взе лопатата и я хвърли по мене. Лопатата се счупи в каруцата на пътя. Там имаше две жени, те започнаха да пищят „Пази се, Георги, утепа те Мите”. А Спас го видях как звъни в полицията и казва „Елате бързо, Гоше горския утепа Мите Манев.”

Мите няма никакви наранявания. В медицинското му пише измислени неща, че има сътресение на мозъка. Той не е лежал в болницата след инцидента. Аз поисках да представи касови бележки от направения ядреномагнитен резонанс. Това струва скъпо. Адвокатът не можа да предостави такива. Д-р Чуйпетлов прави снимките и те са скъпи. По-късно разбрах, че д-р Кръстев му е написал някакво медицинско, не знам как са се разбрали. Исках да видя и фактура от престоя му в болница за лечение. Няма такива документи. Прокуратурата отказа да образува досъдебно производство срещу мен, защото няма доказателства. Затова Манев заведе граждански иск срещу мен. Целта е да ми вземат пари и Спасе да си отмъсти, че разгласявам как става голям чорбаджия.

Двете жени Милена и Мария Милушеви са ми свидетели. От 2015 година до сега са минали поне 10 заседания. На всяко заседание Манев представя документ, че все от нещо е опериран. Аз уверявам в съда и полицията да дойдат и да видят, че Манев си е жив и здрав. Той по цял ден си работи по двора. Митко има 86% глаукома. Той е трудоустроен, получава пенсия, но си кара мотор. Инвалид е, прочел съм всичко това от документите, които е представил в съда. Съпругата му му е личен асистент, тя е съкратена като медицинска сестра.

Пуснах сигнал в полицията, че човек с такова заболяване кара мотор, но и до днес няма реакция. Той всеки ден си кара мотора по улицата. Ако наистина е болен, той може да бутне човек. Всяка сутрин по тротоари плеви буренчетата с нож. Вади и най- дребните. Ако е кьорав, ще вижда ли и най-дребната тревка. С тази диагноза би трябвало да го водят и на тоалетна. Защо държавата си затваря очите за такива случаи като неговия? Затова преди два месеца писах писмо до министъра на здравеопазването, който подаде оставка. Още нямам отговор.

Пенсията на Манев е дадена преди 30 година от д-р Бояджиев, тогавашен директор на общинската болница. Двамата бяха големи приятели. През това време два пъти Мите ходи в Либия,  работи по 4 години там. Дойде си от Либия в гипс. После разбрах, че е осъдил нашата държава за трудова злополука, бил паднал от фадрома. И затова му дават пенсия”, разказа Амбарков.

Веднага се свързахме със Спас Михайлов. „Може да продавам декарите от ливадата, която взех от общината, не за 40, а за 400 000 лв. Пламен Галев, Наско Янев, Явор Тодоров ми дадоха ливада без пари. И всичко това ми го направиха заради хубавите ми очи и защото им направих по една свирка и ми го подариха”, избухна в яда си Михайлов, потърсен за коментар по темата.

Той е бивш надзирател от затвора в Бобов дол, сега мастит бизнесмен. Съпругата му Гичка, която е готвачка и стопанка на хотела им в село Бистрица, който се води вила, беше кандидат за общински съветник от листата на ОДБ, начело с Костадин Костадинов. Тя обаче остана на опашката на кандидатите с най- малък брой. Двамата имат и фирма за алуминиева дограма, станаха подизпълнители на фирмите, които санираха блоковете в жк „Бистрица”. Въпреки поръчките, които получиха, Михайлов пусна сигнал в редакцията с въпрос към ГЕРБ съветниците и най- вече към хореографа Дилиана Диканска, защо не му пращат танцьорите на вилата по време на големите фолклорни международни фестивали, които организира община Дупница. „Защо спят все на друго място, а не при нас, защо ги настаняват в Сапарева баня, а не при нас?”, нерви се семейството на управата в Дупница.