Превозвачи от Пиринско скочиха срещу идеята транспортни компании да осигуряват хотели за шофьорите

 

На среща в Симитли с евродепутата Новаков и депутата Апостолов се прокрадна предложение за създаване на сдружение на фирмите

 

Въпросите за дигиталните тахографи, за нормалното време за почивка между курсовете, различните ценови ставки за возене на товар в Европа и България, недостига на шофьори и редица други проблеми поставиха превозвачите на кръгла маса в Симитли. Проблемите и перспективите в международния транспорт събраха на кръгла маса над 20 представители на транспортния сектор, евродепутата Андрей Новаков и народния представител Стефан Апостолов. Най-младите депутат и евродепутат обещаха, че ще се опитат да направят промените за хората на България на местно и европейско ниво. Една от възможните промени в закона, а именно транспортните компании да предоставят хотелско настаняване за водачите и престой на камионите на охраняеми паркинги, бе остро прието от представителите на фирми на срещата. Според тях това е едно от необмислените предложения и няма как да бъде изпълнено, имайки предвид, че никой шофьор не би си позволил да остави своя товар и камион просто така.

Предложение между превозвачите за създаване на сдружение на фирмите се прокрадна на кръглата среща, за да могат всички заедно да поставят своите изисквания пред законосъставителите. Болезнените теми, които ще бъдат предмет на промени в Европейския съюз, бяха засегнати от представителите на фирмите. Притесненията на българските превозвачи по повод промените в закона изтъкнаха 90% от международните превозвачи в община Симитли.

„Транспортният сектор в България се развива много бързо и създава много работни места. Ще направя всичко по силите си да помогна с каквото мога на всички вас. Моята цел е тяхното заплащане и работни места да бъдат на нивото, което превозвачите заслужават“, каза евродепутатът Новаков.