Поскъпването на водата в Перник с 5,8% стана факт, Тодор Чакъров: При всяка авария машини на ВиК разорават двора ми, повече няма да ги пусна да припарят

Управителят на пернишкото ВиК дружество Иван Витанов

Съветници засипаха шефа на ВиК Иван Витанов с въпроси за скока в цената, така и не получиха ясен отговор

Увеличението на водата, влизащо в сила от 1 януари 2018 г., обяснимо предизвика десетките въпроси, с които общинските съветници засипаха шефа на водоснабдителното дружество инж. Иван Витанов на заседанието на ОбС в Перник.

Тодор Чакъров заяви, че вече няма да пуска машините на ВиК в двора си

Новото увеличение на питейната вода в Перник е второ от септември насам, с 5,8 процента. Съветниците поискаха да научат какви са инвенстициите, които се залагат за подобряване качеството на услугата, какъв е точният процент на загубите от аварии във водопроводната мрежа, които също се отразяват върху цената и т.н., и т.н..

Основното питане логично бе какво точно налага увеличението? То е заложено в бизнес плана на дружеството и се определя по сложна формула на КЕВР, повтаряше неколкократно управителят. Което още повече разпали страстите в пленарната зала „Панорама”. Последваха обвинения, че не се е подобрило качеството на услугата, голяма част от високите части на града, като квартал „Ралица” например, страдат от нередовно водоснабдяване, лошо е качеството на самата питейна вода. Съветниците поискаха от инж. Витанов да уточни какви са мерките срещу нередовните абонати, колко дела са заведени, какви са постъпленията от тях. На засипалите го питания на местните законотворци управителят на ВиК отговори само, че се завеждат съдебни дела срещу абонати, които дължат над 200 лева на дружеството. Той не може да уточни конкретно ползват ли жителите на село Ярджиловци вода от язовир „Студена”, отчита ли се и плаща ли се тя. Инж. Витанов каза само, че водопроводът не е приет и вода не би трябвало да се подава.

Не получи обяснение как ще бъде решен проблемът на 5-6 имота на улица „Света Петка” и собственикът на един от тях – Тодор Чакъров, който обясни пред минипарламентаристите, че водопроводът минава през дворовете и гаражите на собствениците и при всяка авария машините влизат и буквално ги разорават. „Ами къщите са построени върху него, нямам вина, трябва да реагирам, когато се появи теч”, отряза шефът на ВиК. „Да, вярно е, че през имотите ни минава водопроводът, но вината не е и наша. Преди години, при издаването на разрешителните за строеж, е ползвана карта, според която тръбите са на различно от реалното им местоположение място и сега патим ние. Вече 30 години ходим по мъките, а решението не е толкова сложно – водопровъдт просто трябва да се измести. Става дума за петдесетина метра. От тук нататък аз в двора си машина няма да пусна!”, се закани Чакъров, напускайки разочарован пленарната зала.

Колкото до авариите, да, има ги, но какъв е точно процентът загуби – дали 65 на сто срещу 60 процента средно за страната, управителят не каза. Висок е, заяви лаконично той. Това предизвика острата реакция на съветничката от БСП Ралица Андреева, която в прав текст заяви: „Г-н Витанов, започвам да мисля, че проблемът на ВиК – Перник сте Вие!”

И докато в пернишкия законодателен орган бушуваха страсти около цената на питейната вода, поскъпването й в 14 области, една от които – Пернишка, стана факт след закрито заседание на КЕВР.