Съветникът и шампион по крос Антон Томов хвърли оставка от две ОбС комисии в Самоков

Антон Томов

Общинският съветник Антон Томов подаде оставка от две комисии – по образование, култура, младежки дейности и спорт, и експертна комисия по спорт към общинската администрация в Самоков.

Пред „Вяра” той потвърди напускането си от двете комисии. Томов лично е внесъл оставките си и ги е връчил на председателя на Общински съвет- Самоков, Силвия Стойчева.  На предстоящата сесия молбите на Томов ще бъдат обсъдени от колегите му. Потърсен за коментар, Томов беше лаконичен и сподели, че причината за напускането му ще стане известна на предстоящата сесия. Неофициалната версия е, че Томов напуска двете комисии, защото бил възмутен от недопустими методи, прилагани при предстоящия избор за спортисти на годината и от разпределението за средства по видове спортове, твърдят запознати.

Антон Томов е трети мандат общински съветник. Завършил е с отличие НСА, майстор на спорта е по лека атлетика. На 20 години става рекордьор на България на 3 000 метра с препятствие, многократен републикански шампион, двукратен балкански шампион по крос. Завоювал е пето място на купа “Европа“, многократен призьор от турнири в България и чужбина. След години става пръв треньор на сина си по ски алпийски дисциплини.

Синът на съветника Антон Томов – Антон Томов-младши, днес е известен алпиец. През 2017г. бе една от най-добрите на състезание за деца в Тополино, Италия. Томов е единственият в света, който за тази година има шест победи от международния календар на FIS за деца. Томов стана носител и на купа „Надежда”, която, както е известно, е комплексна за всички състезания в България. Общо за годината в колекцията си Антон Томов прибави 11 златни и четири сребърни медала. Момчето се качва на ски едва на 3 години и първият му треньор е баща му. След това го поема Георги Маджарски и Тони сега е част от Б националния отбор по ски алпийски дисциплини.