Съветникът д-р Пл. Соколов върна Дупница 20 г. назад на приятелска среща, пред 150 гости обеща: Ще ходя от врата на врата, за да събирам пари за бедни и страдащи

Пламен Соколов

Бившият градоначалник иска да създаде фонд за нуждаещи се, който да се контролира от черквата

Г. Георгиев и Р. Радославов: 35 000 души гласуваха на референдум за обявяване на Дупница за областен център през 1998 г., 2 гласа не ни стигнаха

Кметът Чимев, бизнесменът М. Раков, банкерът С. Чучуков, Асен Пилев сред присъстващите

 

Общинският съветник д-р Пламен Соколов смята да създаде фонд за набиране на средства за подпомагане на нуждаещи се деца и възрастни от Дупница.

Това обяви ортопедът и кмет на община Дупница от 1997 до 1999 г. Соколов, който събра на приятелска среща политици, хора от екипа си отпреди 20 г., бизнесмени, бивши и настоящи общински съветници и служители в администрацията на града, обикновени граждани.

ОбС – Дупница, преди 20 г.

Пред повече от 150 гости, поканени в залата на ОбС – Дупница, Соколов заяви, че е готов да ходи от врата на врата, за да бъдат събрани средства за подпомагане на бедни и страдащи. Отправям провокация към гражданите на Дупница, трябва по някакъв начин да събудим гражданската съвест.

Аз знам какво значеше Дупница. Градът ни за съжаление бавно, независимо от неимоверните усилия на всяка една власт, губи тонус. Хората ни са основно зад граница. Въпреки това можем да се събудим като град и да съберем средства.

Смисълът е човек да прави добро. Стилът е да бъдем дупничани и по никакъв повод да не навеждаме глава, каза бившият градоначалник. Пламен Соколов изрази убеденост, че в града има даровити деца, които не могат да учат заради липса на средства, както и възрастни хора, нуждаещи се от помощ. Идеята на бившия градоначалник е бъдещият фонд да се контролира от черквата.

Радослав Радославов

Необичайната среща бе наречена „извънредна сесия на ОбС”, с дневен ред, приет с вдигане на ръка от общинските съветници в мандат 1995-1999 г.

Дневният ред включваше обсъждане на програма за обществено-икономическо развитие на община Дупница за периода 1997 – 1999 г., отчет по отделните направления на програмата, обсъждане на обществено-политическата обстановка в община Дупница и управлението на общинските търговски дружества в посочения период и отчет за изпълнението на програмата за обществено-икономическо развитие на община Дупница между 1997 и 1999 г.

Скулпторът Александър Хайтов и съпругата на Соколов д-р Кармелита Кацарска бяха сред правостоящите в залата

Освен Пламен Соколов на президиума бяха общинските съветници от 1995 до 1999 г. Георги Георгиев, Тодор Бачев и Радослав Радославов и Румяна Гиргинова – шеф на направление „Образование” в тогавашния екип, а сега директор на училище „Евлоги Георгиев”. „По време на тоя кратък мандат ние не сме рушили, а сме създавали. Неща, които бяха докарани до положение да бъдат приватизирани – а всички знаем как се приватизират предприятия, които са задлъжнели и се продават за жълти стотинки – бяха сложени на здрави основи и сме ги предали на следващите управляващи, без да имаме причини да се срамуваме”, каза Тодор Бачев – общински съветник от 1995 до 1999 г.

Румяна Гиргинова посочи, че в синхрон с новия стил, както преди 20 г. Пламен Соколов определяше начина на работа, в образованието се е усетила промяната. „Още веднага се усети, че детските градини и училищата са приоритет на общината. В първите дни бе увеличен процентът за прослужено време за работещите в образованието от 0,6 на 1%. Той и до ден-днешен не е променен. Затова във всяко семейство се усети присъствието на новия стил. Години преди това не бе извършван ремонт в детските градини, нямаше ги делегираните бюджети, тогава нямаше и възможност, но новият стил отново отдели време и финанси и над 210 млн. лв. за времето бяха вложени в основен ремонт на детските градини и училищата. Не мога да не отбележа резултата от тези усилия – в града да има училище за изучаване на чужди езици. ОУ „Св. Паисий Хилендарски” се превърна в СОУ „Св. Паисий Хилендарски” с ранно чуждоезиково обучение. Това е благодарение на Наташа Тодорова, която е учител по испански и е тук и до ден днешен преподава в това училище, на директорката Виолета Инкьова”, каза Румяна Гиргинова. Тя посочи, че тогава за първи път в 7-а детска градина е осигурена възможност за обучение на деца със слухови проблеми и е назначен сурдопедагог. През 1998 г. бяха увеличени и заплатите на работещите в сферата на образовинето, допълни Гиргинова.

Георги Георгиев и Радослав Радославов говориха за референдума за обявяване на Дупница за областен център, проведен на 28 юни 1998 г. „Непрекъснато бяхме под натиск на тогавашното управление  за Дупница. С какви ли не заплахи се сблъскахме, но до този момент никой не е казал, че този референдум е незаконно проведен. Това е първият референдум от 1944 г. насам, проведен в България свободно и демократично. Той няма да бъде надминат по няколко показателя – масовост на гласуването на хората, 75% от имащите на право на глас гласуваха, това са около 34-35 000 човека от 44-45 000 човека с право на глас. И другото е, че ние искахме само доброто на града. Не ни беше дадено. Но тогава ние не си давахме сметка, че моралът и политиката нямат нищо общо”, заяви Георгиев. Продължението на референдума беше в парламента. Тогава голяма част от хората, които бяхме в ОбС, успяхме да се обединим. Беше внесен проектозакон, който влезе в пленарната зала на 15.12. 1998 г., но почти всички бяха против „некоректния” пример на Дупница. А Дупница искаше свобода, да бъде чута и да участва в новото строителство на страната. Не успяхме, защото 2 гласа не ни стигнаха по време на заседанието на парламентарната комисия, за да може нашият законопроект да бъде придвижен. От всичко това какво се случи 20 г. по-късно? Няма децентрализация, няма регионално самоуправление, пустош. Засилиха се регионалните диспропорции, областите са комични структури, комични. Областният управител няма необходимите възможности да влияе на териториалните звена на централната власт, няма бюджет, смешни и неадекватни структури. Препоръки от съвета на Европа, от ЕС, хубави приказки, 3 стратегии, дрън, дрън, дрън, дрън. Надолу, надолу, надолу. За съжаление Дупница през тези десетилетия започва да губи своята сила като естествен социално-икономически център, за което ме боли и нашето желение е да помогнем, доколкото е възможно в новите условия да се променят нещата. Защото Дупница няма да се примири и надеждата ми е в младите хора, с горчивина допълни Радославов.

Сред присъстващите на срещата по повод 20 г. от мандата на Соколов бяха скулпторът Александър Хайтов, изработил безвъзмездно герба, кметът Методи Чимев, бившите градоначалници Асен Пилев и Алекси Тасев, бизнесменът Милан Раков, арх. Борислав Лазарков, извършил сериозни градоустройствени промени, банкерът Симеон Чучуков, бившият общински съветник Димитър Георгиев, активитската на СДС в миналото, а сега на ГЕРБ – Тодорка Савова, съпругата на Пламен Соколов д-р Кармелита Кацарска.

Присъстващите почетоха с едноминутно мълчание и едноминутни аплодисменти хора, работили в общината и отишли си от тоя свят. Прочетени бяха и имената на починалите, сред които са Петър Манолов, Снежана Василева, Асен Савов, Маргарита Панева, Кирил Ангелов, д-р Николай Попов, Сашо Ставров, Валентина Филипова, Петър Соколов.

 

 

Видео вижте ТУК