Кметът на Разлог вдига сватба, стана свекър, цял град гръмна със “звонци и тумбелци”, зурни и тъпани

 

 

Кметът на Разлог Красимир Герчев стана свекър на Коледа.

Щастливата новина оповести самият той в личната си фейбуск страница.

„Благословени сме със съпругата ми Ирина с неочакван дар, Синът ни  Иван се сгоди. Честит  ни годеж!  Радостта ни е голяма“, написа той.

“Всяка година, на първи януари, Разлог се събужда от “звонци и тумбелци”, зурни и тъпани. Старчевата е. За фамилията на кмета и приятелите му празникът е двоен” – гръмна Разлог.

“Цял град и хиляди се готвят за този уникален празник, заради когото Разлог заслужено получи награда като град – пазител на традициите.
Чаушето са подготвили костюмите, за да свети слънцето във всеки косъм. 
Грижливо са подбрали звонците – да изгонят злите сили от Разлог. Направили са „репетиция” с младите, които всяка година се присъединяват към тях. Избрали са пръв ергенин и мома.
Само тук маскираните кукери се наричат чауше. Разложкият чауш и как той трябва да изглежда е официално патентован и се е превърнал в символ на една традиция, жива и до днес.
Многобройна е групата на танцьорите – пъстра, с автентични разложки носии, накити, шевици – хиляди, от бебета – до достолепните над 80 години, цели семейства и фамилии, обличат красивите носии, „начипрат„ се и се хващат на хорото…
Има и мечки, има и скечове, от всичко, от което народният талант се вълнува и претворява.
Истински народен театър. От народа. И за народа.
Всички къщи гостоприемно отварят врати за групите.
И къщата на кмета Красимир Герчев е отворена, а неговата съпруга – с красива носия, усмихната посреща сурвакарите с греяна ракия, подава колачета с яйце, суджуци. Синът му Иван също участва във фестивала с красива ергенска носия, в носия е и неговата приятелка.
Седем групи от седем махали участват в „Старчевата” всяка година.
Над 240 чауше и над 2300 участници с носии разиграват площада.
И сътворяват своя неповторим, невероятно красив спектакъл за хилядите зрители – жители и гости на община Разлог.
На традиционното и красиво хоро се хващат и български, и чужди туристи. Почтително водачите на групите предават „пушето” на кмета Красимир Герчев – за да им поводи хорото, който не отказва и да го поборят мечките – за здраве!”- разказаха от пресцентъра на общината.
“Старчевата е. Усмихната. Цветна. Пъстра.
Бебета в носии, български мадони, момци и невести. Хоро.
Разлог е истински пазител на традицията, но и пазител на българщината.
Старчевата – всяка година, по едно и също време.
ДОБРЕ ДОШЛИ В РАЗЛОГ!
ЧЕСТИТА, ЩЕДРА И БЛАГОСЛОВЕНА НОВА ГОДИНА!”- оповести кметът Герчев, за когото новата година ще е двоен, дай Боже и троен празник с внуче.