Повече от половината внесени лекарства у нас от ЕС се изнасят обратно, от Здравната каса не отрекоха

Д-р Стойчо Кацаров заговори за какофония с медикаментите

 

59% от внесените у нас лекарства от Европейския съюз се изнасят обратно. До този извод са стигнали пациентски и неправителствени организации, които за пореден път сигнализираха за застрашаващите последствия от реекспорта на лекарства.

Оказва се, че са налице незаконни практики, при които самите аптеки продавали обратно лекарствата на търговците на едро. Така се стига до липси на определени медикаменти у нас, като към момента пациенти нямат достъп до лекарство срещу заболяване на хипофизата, наречено акромегалия.

От своя страна от здравната каса излязоха със становище, в което обявиха, че “не е редно обществото да бъде дезинформирано с непрофесионално манипулирана информация”.

Пациентски организации отправиха към здравната каса обвиненията, че не следи достатъчно какво се случва с лекарствената търговия. Малко по-късно през деня от институцията определиха пациентските твърдения като недобронамерени и манипулационни.

Д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването заговори за какофония с медикаментите и посочи, че имало десетократно разминаване между изписаните протоколи и реално платените лекарства.

От касата се противопоставиха на тези твърдения, с обяснението, че данните от протоколите отразяват точните индивидуални дози на всеки пациент, а заплащането се отчитало на база окончателната опаковка. От институцията обаче не отрекоха за липсващи заради реекспорта лекарства. Едно от тях се отнася до пациентите с тумор на хипофизата, информира Ваня Добрева, председател на Асоциация “Хипофиза”.

“Това лекарство се плаща на 100% от Здравната каса, скъпо е. Пациентът няма как да си го купи по друг начин. Няма как да отиде в Гърция или Турция да си го купи. Струва около 1600 лева на месец”, обясни Добрева. “Информацията, която имам е, че 30% от хората остават без лекарство всеки месец”, поясни тя