Певицата Росица Дурева дра гърло с „Пуста младост“ на екскурзия до Одрин, 25-има от Благоевград, Дупница и Самоков накупуваха на кило сапуни и локуми за жълти стотинки

Владо и Здравка Чимеви показаха на пътешествениците най-високата статуя на Богородица, която се извисява в Хасково

Певицата Росица Дурева от Благоевград забавлява с известни и обичани песни над 25 екскурзианти от Дупница, Благоевград и Самоков по време на воаяж в Турция. Пътешествениците разгледаха интересни забележителности и напазаруваха изгодно стоки с ваучер на благоевградската туристическа агенция „Алфатур”.

Екскурзиантите обиколиха Димитровград, посетиха историческия музей, дом-музей „П. Пенев“ с водачите Владо и Здравка Чимеви. Няколко часа след това групата отпътува за Хасково, където посетиха Александровската гробница и Узунджовската църква. Разходиха се и до хасковската статуя „Света Богородица“. Според местните това е най-голямата статуя на Богородица с Младенеца в света и камбанарията с внушителния размер от 30 метра височина.

След това групата посети и художествената галерия „Атанас Шаренков“. Открито разположеният тракийски долмен – каменна гробница на повече от 2000 години, също впечатли екскурзиантите. Конструкцията й е съставена от многотонни мегалити и до днес остава загадка за учените.

След вълнуващите мигове през деня екскурзиантите бяха настанени в хасковския хотел „Дружба“. Там им бе предложена богата вечеря, а за добро настроение се погрижи и дисководещ.

Виолета Радулова, Марияна Вучова, журналистката Марияна Попова, Вера Начева, Спасуна Андонова, Катя Захариева, Надка Стоилова, Мария Грандова, Елена Митрева, Софка Андреева, Тинка Грозданова, Латинка Николова, Елена Стефанова, Радка Стефанова, Криси, Смиляна Димитрова, Йорданка Караджова, Нели Танчева и шофьорът на групата Георги Вакашински бяха очаровани от прекрасната екскурзия. Сред тях беше и известната народна певица Росица Дурева, която поздрави групата с няколко свои любими песни. Тя дра гърло на микрофона на песента „Пуста младост“. Извиха се и дълги хора. Най-издръжлива на дансинга бе Вера Начева. Тинка Грозданова и счетоводителката Йорданка Караджова също разкършиха снаги. В танците не им отстъпи и ръководителката на групата Здравка Чимева.

На следващия ден групата бодро отпътува за Одрин. Там екскурзиантите посетиха българската православна църква „Св.св. Константин и Елена“. След това нашенците щурмуваха пазара, развързаха кесиите в търговските складове и търговския център Erasta, като си накупиха куп подаръци за близките. Купуваха на кило сапуни, прахове за пране, локуми и пишмане за жълти стотинки. А изкушенията бяха на всяка крачка. Сапуните по сергиите бяха особено интересни и хващаха окото на всеки. Освен с аромат те съблазняваха и с вида си на плодове от рая. Нямаше как да се подминат сергиите и магазинчетата с купища локум, баклава и всякакви захарни изкушения. Будки с бюреци пък примамваха любителите на тестените изделия, а пред кюфтеджийниците се виеха опашки за пилешки, овчи или телешки кюфтета, които винаги бяха гарнирани с по 3 – 4 вида салати. Сергиите с видове риби се бяха ширнали като океан. Нашенци пазаруваха с турски лири, но се оказа, че в Одрин вървят и български левове. Българският лев се котираше горе-долу колкото лирата. В добавка на това търговците приласкаваха купувачите на български с изгодни оферти и сърдечното „комшу, комшу”. Амбулантните търговци пък не се свеняха да дърпат туристите, предлагайки им традиционния сувенир синьо око. В асортимента им бяха и всякакви декоративни метли с огледала и цветя.

Екскурзиантите разгледаха центъра на Одрин, като се фотографираха за спомен. „Шофьорът на автобуса Георги Вакашински е добър човек и професионалист. През цялото време обгрижваше групата, черпеше ни с бонбони, кафета, безалкохолни напитки”, ентусиазирано споделяха екскурзиантите.