Бебе №1 на общинската болница в Дупница Борислава Траянова е 6-о дете в семейството, Исус, Мелиса, Тинита, Капитея… сред най-атрактивните имена

 

95 деца на дупнишки семейства се родиха във Великобритания

Две са вече новородените в общинската болница в Дупница. След проплакалата на 2 януари Борислава Траянова, която е шестото дете в семейството, на 3-ти се роди второто тазгодишно бебе. То също е момиченце, ще се казва Василена и е трето дете за семейството. Малката е с тегло 3 кг 850 г. Последното за 2017 г. бебе, родено в общинското здравно заведение на Дупница, е Мартин, чиито родители са от Сапарева баня.

През 2017 година община Дупница се е сдобила с 365 (95 от които родени в чужбина) нови жители, показва справка в общинската администрация. 292 от общо 365-те бебета с постоянен адрес са записани в града и 73 – в селата, съобщиха от общинския пресцентър. За първи път в последните 10-ина години преобладават мъжките рожби – 192 са момчетата и 163 са момичетата.
Общият брой на ражданията в двете отделения на дупнишките болници пък е 455, но сред тях има и деца от други общини.
Истински бум на бебета във Великобритания се забелязва тази година. 28 дупничанчета от всички 95 в чужбина са проплакали на Острова, а останалите са от Италия, САЩ, Германия, Белгия, Канада, Чехия и т.н.
Най-предпочитаното име при момчетата е Александър, докато при момичетата няма как да бъде отличено такова. Сред по-интересните имена са Исус, Мелиса, Тинита, Капитея, Илеа…

Според статистиката се наблюдава спад на разводите. 76 двойки са прекратили официалното си съжителство. 117 брака са сключени в Дупница, както и други 24 в чужбина.

Запазва се тенденцията за висока смъртност. 656 са починалите жители на община Дупница за 2017 година – 475 за града и 181 за селата. Най-висока смъртност в малките населени места е регистрирана в Крайници – 24, Яхиново – 18, Самораново – 15, а най-ниска в Пиперево – един починал.