Сапаревобанци: Застреляният в къщата на ужасите в Нови Искър Неделчо Юнаков е внук на бившите учители Борис и Ценка Щереви, бяха много добри хора, той продаде семейния дом

Шефът на следствието Борислав Сарафов: Изключваме версията за самоубийство, престъплението е без аналог

 

Застреляният в къщата на ужасите в Нови Искър Неделчо Юнаков е бил внук на уважаваните в Сапарева баня учители Борис и Ценка Щереви. Смъртта на Неделчо стана тема №1 в курортната община, хората коментираха и обсъждаха ужасяващото убийство, което разтърси цяла България.

Борислав Сарафов

Неделчо е роден в Дупница, но е от Сапарева баня. Майка му се казва Петрана. „Тя е единственото дете на Борис и Ценка Щереви. Те починаха, но приживе бяха изключително уважавани в Сапарева баня. Бяха много добри и възпитани хора”, коментираха в курортното градче. Там говорят, че Неделчо се е занимавал с търговия на коли, държал и автокъща. След смъртта на баба си и дядо си той продал семейната къща в Сапарева баня.

Сотир Цацаров и Младен Маринов

Според хората Неделчо е завършил СПТУ по туризъм и лека промишленост в Сапарева баня. Той имал брат и сестра, а бащата Георги починал.

Неделчо и Кети

6 са жертвите на убийството в Нови Искър, изключваме версията за самоубийство. Това каза Борислав Сарафов, директор на Националната следствена служба във връзка с шесторното убийство в Нови Искър. “Става въпос за шесторно убийство.

Изключвам версията за самоубийство на някой от убитите. Категорично става дума за убийство. Всички са убити с огнестрелно оръжие, не с един, а с множество изстрели“, обясни Сарафов. Той уточни, че оръжието на убийството все още не е намерено и заподозрян до момента няма.


“Касае се за изключително тежко престъпление, извършено с изключителен цинизъм и дързост. Лично бих го определил като престъпление без аналог поне в най-близката ни история”, обясни Сарафов. Той изброи имената на убитите: “Неделчо Юнаков, роден 1976 г.; Георги Юнаков, роден 1998 г. – син на Неделчо; Еленка Бурджиева, родена 1945 г.; Нанси Иванова, родена 2001 г.; Боби Иванов, роден 1999 г., и Кети Кюхова, родена 1973 г. Всички са убити с огнестрелно оръжие – не с по един, а с множество изстрели”, поясни той.

Дали става дума за едно и също оръжие, ще стане ясно, след като приключат назначените по делото експертизи.
Имотът, в който е станало престъплението, е притежаван от убитите отскоро, МВР ще провери бившите собственици и имало ли е проблеми с прехвърлянето на къщата. Ще проверяват и дейността на убития Неделчо, който вероятно се е занимавал с търговска дейност или кухи фирми, които “чистят” ДДС.
“Както съдебномедицински, заключенията, по които всеки момент ще бъдат представени, така и трасологически експертизи, балистични и т.н. Предстои много работа – лабораторна, по анализи, на веществени доказателства, биологични, дактилоскопични и т.н.”, каза още Борислав Сарафов и добави, че към момента все още не е установено и намерено оръжието на убийството.
“Направени са изключително прецизни процесуално-следствени действия – както статичен оглед на местопроизшествието, така и динамичен. Не е намерено оръжието на убийството”, заяви Сарафов.
На въпрос какви са доказателствата, че всички са убити и няма самоубийство, Сарафов коментира: “По начина, по който са установени телата, по начина на попаденията на изстрелите, защото никой не се самоубива с 3-4 куршума и в крайна сметка в гръб. Когато някой се самоубие, оръжието обикновено е на място”. На въпрос какви са версиите, Борислав Сарафов поясни, че се работи по множество версии.
“Убийствата са извършени в нощта на 31 декември срещу 1 януари. Това е времето на настъпване на смъртта на всички. Повече подробности и точния час на всеки един, за да можем да установим кой е убит първи и кой последен, ще можем да уточним след приключване на съдебномедицинските експертизи”, добави той и обясни, че целият ресурс на Прокуратурата и МВР е впрегнат, за да се стигне до извършителя.
От МВР са извършили огледи и по светло, използвано е следово куче, което е отвело полицаите до джипа и трупа на Кети. Продължава огледът в къщата, търсят се следи и гилзи.
Работи екип на Института по психология, те ще изготвят психопрофил на евентуалния извършител.
“Убийствата са извършени в нощта на 31 срещу 1 януари”, каза Борислав Сарафов. Точният час на смъртта на всеки един ще уточним, след като приключат съдебномедицинските експертизи. Работи голям екип от прокурори, разследващи полицаи и оперативни работници.
Неделчо Юнаков е живял с първата си съпруга, с която са разведени, в Сапарева баня. Жената, с която Неделчо пък живял на семейни начала – Кети, е била открита мъртва. Недалеч от кладенеца, в който е открито тялото, е намерено и тефтерчето на Кети, в което имало любовни послания и сметки. Тя е застреляна и хвърлена в кладенец, а недалеч от мястото бе открит семейният джип БМВ. Трупът бе откаран към Съдебна медицина.

Неделчо и Кети обявяват официално връзката си през октомври 2015 г. Общите им снимки във Фейсбук показват щастлива двойка, която обича и се грижи за двете си деца – сина на Неделчо – Георги и дъщерята на Кети – Нанси. Тепърва предстои експертиза на тефтерчето.

Главният секретар на МВР Младен Маринов каза, че акцентите са върху фирмената дейност на убития Неделчо Юнаков, за когото има данни, че може да се е занимавал с кухи фирми, източващи ДДС. Като втори акцент той посочи, че проверяват начина, по който е придобит имотът в Нови Искър, в който, както е известно, избитото семейство живеело сравнително отскоро. Тепърва обаче Икономическа полиция ще установява дали къщата край столицата е ипотекирана. Първоначалните догадки, че Неделчо е избил семейството и после се е самоубил, започнаха да се разколебават, след като стана ясно, че липсват оръжието, джипът на фамилията и жената, която е живяла на семейни начала с него.