Отец Костадин Калайджиев извърши ритуал за здраве и висок боен дух

Траян Иванов от Ямбол се пребори с още трима претенденти за богоявленския кръст в Банско.

Светият ден започна с водосвет, последван от литийно шествие, като по традиция светият кръст бе хвърлен във водната каскада на пл. „Никола Вапцаров” в курорта. Траян Иванов е на 41 години и работи в един от местните барове. Вярва се, че този, който извади кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив. А от своя страна Траян, който за първа година хваща кръста в Банско, пожела на всички присъстващи много късмет и здраве през новата 2018 г.

По традиция на Богоявление се освещават бойните знамена и знамената светини на Българската армия. И тази година местните патриотични организации в Банско почетоха своите светини. Ритуалът за здраве и висок боен дух бе извършен от отец Костадин Калайджиев.

За първи път водосвет на знамената е отслужен по времето на цар Симеон след битката при Ахелой през 917 г. След дълго прекъсване след демократичните промени тази традиция е възстановена през 1993 г. Оттогава всяка година на 6 януари – Богоявление, след прочитане на молитвата „За успех на народа” се ръси със светена вода за здраве и успехи на Българската армия.