Мария Спасова от София кандидат да купи бившето училище в Мурсалево, иска ОбС да свали цената от 52 000 лв.

Председателят на ОбС Калин Везенков и кметът Иван Минков

 

Богомил Желязков: Ще го превърнем в социален дом без аналог в България, нужни са ни 600 000 лв. за проекта

ОбС в Кочериново на свое редовно заседание гласува за допускане процедура по изработване на ПУП-ПРЗ за промяна предназначението на УПИ II-52, кв. 36 по плана на с. Мурсалево от „Училище” в „Комплекс за социални грижи”. Докладната е внесена от кмета Иван Минков.

Тримата кандидати да закупят училището

Преди гласуването в залата дойдоха жена и двама мъже, всички от София, които изразяват желание да купят училищната сграда в Мурсалево, да я ремонтират и превърнат в социално заведение. Мария Спасова раздаде по една папка със снимки на общинските съветници – как изглежда в момента училището и как би изглеждало след ремонта. Тя посочи, че от общо три сгради в региона най-много са харесали тази в кочериновското село. Спасова посочи, че сградата е в много тежко състояние, с гредоред е и се изискват сериозни инвестиции за ремонт, дори е възможно да бъде разрушена и наново построена. Тя обеща, че с колегите си смятат да направят един нов, функционален дом без аналог в България с отлични условия за живеещите в него, като се спазват европейските стандарти, със зелени площи и градинки около сградата. Според проекта домът ще приюти 25 човека в 13 единични и 6 двойни стаи. Обитателите ще имат възможности също така за лечение и терапия, а персоналът ще бъде изключително от местни жители. Спасова заяви, че имат подкрепата на мурсалевци и че ще разчитат на съдействие от страна на общината. Кандидатите да закупят имота изразиха надежда, че обявената на сесия на ОбС преди няколко месеца продажна цена, която е в размер на 52 000 лв., ще бъде намалена.

Кметът на Мурсалево Робертино Киров (в средата) смята, че сградата трябва да бъде продадена, тъй като се руши

Колегата на Спасова Богомил Желязков посочи, че за цялостното изпълнение на проекта са нужни около 600 000 лв. Той заяви, че очакват финансиране по програмата за европейско развитие в размер до 400 000 лв., а ако не стане, ще търсят други източници. „Това не е печеливша дейност, но твърдо сме решени да работим по този проект“, каза още той, но допълни, че обявената от общината цена ги обезкуражава.

На съветниците бяха раздадени папки с фотографии на училището

Председателят Калин Везенков заяви, че общината трябва да е наясно дали намеренията на кандидатите да закупят сградата са сериозни. „От тук нататък следва една дълга процедура, която изисква доста общински средства, така че трябва да сме наясно“, посочи той. И допълни, че обявената цена за продажба на училището е гласувана от общинските съветници.

Пропомняме, че първоначална оценка на имота, извършена от лицензирана фирма, бе 38 700 лв. На сесията в началото на м. ноември съветниците дадоха две предложения – да бъде предложена за 52 000 и за 74 000 лв., но приеха първото предложение. Областният управител обаче върна решението за преразглеждане.

„Ако имотът бъде закупен и в него бъде построен дом за стари хора, то селото ще живне. Ще има персонал – лекари, медицински сестри, шофьори“, посочи кметът на Мурсалево Робертино Киров