Със заря стартира Сурва в Дивотино, кметът Румен Сергиев: Ще ни гостуват кукери от Петрич

 

 

Фолклорен концерт с изпълненията на София Илиева, кулинарна изложба и пищна заря ще съпътстват на 14 януари празника Сурва, съобщи кметът на населеното място Румен Сергиев и допълни, че ще гостува кукерска група от Петрич.

По стара традиция сурвакарската група ще направи обхождане на къщите за здраве и берекет. Обиколката ще започне рано сутринта в 8 часа. По-късно в 13,30 часа на площада пред „Ханчето“ ще се разиграе ритуалът „Сурвакарска сватба“, а от 15 часа ще бъдат подредени вкусни гозби в салона на местното читалище „Чичо Стоян“. От 16 часа центърът на Дивотино ще бъде огласен с изпълненията на София Илиева. Концертът ще започне от 16 часа и ще продължи до 18 ч., след което небето ще бъде озарено от празнична заря.

Сурвакарската група на село Дивотино е създадена през 1950 година. Групата представя традиционния зимен обичай “Сурвакарска сватба“. Участниците в обичая са само мъже – ергени или млади женени мъже. Основните персонажи са: булка, младоженец, свекър, свекърва, девер, байрактар, поп, мечка, мечкар, циганска група, група с маски и ликове и народен оркестър.

Групата се представя с голям успех в общински, регионални и международни фестивали в България и чужбина и е носител на множество награди. Тя е удостоена и със „Златната маска“ на Маскарадния фестивал „Сурва“.