Общински служител от Дупница: В „Кауфланд” ме унизиха, обвиниха ме в кражба на очила, които забравих в количката, актът от полицията падна в съда

 

Не съм опитвал да си спестя 10-те лева, всяка седмица правя в магазина колосална сметка, охраната ми поиска 150 лв. глоба – това частен съд ли е, пита потърпевшият

За мен това е рекет, по-късно узнах, че такива като мен са десетки. Смятаме да си потърсим правата по законен ред

Цивилната и униформена охрана в хипермаркетите ни е възложена на външна фирма, на която ще обърнем внимание, коментираха от веригата

Клиенти на „Кауфланд” обвиниха веригата в рекет, натиск, унижения, корупционна практика, злоупотреба с власт, драстично превишаване на правомощията. „Това е отношението на магазин „Кауфланд” към нас, клиентите”, твърдят в писмо до вестник „Вяра” дупничани, които пожелаха имената им да останат в редакцията.

„Преживях неописуем срам, от който още не мога да се освободя. Обвиниха ме в кражба на мини очила, попаднали между ръбовете на сгъваемата кошница на количката. Нито аз, нито касиерката е забелязала очилата. До касата обаче ме причакаха двама служители на магазина, които ме обвиниха в кражба и ме заставиха да платя 150 лв. глоба. На място повиках за помощ адвокат, защото не съм направил кражба и не са те органите, които да установят дали това е кражба. Истината е, че количките в „Кауфланд” са нефункционални, когато купуваш дребни вещи. Те падат в отворите на количката и клиентите са принудени да редят по-дребните продукти в кошницата за багаж. И на мен се случи това. Затова забодох очилата в мястото за багаж на количката и ги забравих. Те бяха с цена от 10 лв., а сметката, която направих в магазина, беше над 100 лв. Не съм опитвал да си спестя 10 лева, всяка седмица правя в магазина колосална сметка. Освен това не са ме заловили да слагам очилата в колата, хванаха ме до касата. Питах защо трябва да платя 150 лв.? Това частен съд ли е, частна полиция ли е и по кой закон те ще ме глобят?

Тогава младоците ме заведоха във фоайето на магазина пред входа. Там ми посочиха една табела, която е монтирана до тавана. На нея е написано „Кражбата не си заслужава”. В третата точка на поучението на ръка е написано, че хванатите в кражба се глобяват с поне 150 лв. Те можеха да си напишат и 15 000 лв. глоба. Кой им даде това право?”, пита пострадалият, който заема високопоставен пост в община Дупница.

Адвокатът на човека попитал дали е подаден сигнал до полицията. Така на място идва и полицията.

„Служителят на магазина звънна до полицията и каза „тук един човек направи кражба, но май не е точно кражба.” На място дойдоха и полицаи и получих акт. Внесох го в съда, където той падна. Сега се питам „Кауфланд” ли да съдя, служителите, представили се за охранители, или полицията? А може би всички? Пред нас отново стои въпросът в каква държава живеем и как е възможно всеки да прави каквото си поиска? За мен това е рекет, маскиран зад някакъв вид справедливост. По-късно узнах, че такива като мен са десетки. Смятаме да си потърсим правата по законен ред. Лошото в случая е, че полицията е в услуга на тази ужасна практика”, написа нашият читател.

„Съжаляваме за възникналата ситуация. Удовлетворението и комфортът на клиентите ни са наши основни приоритети. Дейността по цивилната и униформена охрана в хипермаркетите ни е възложена на външна фирма, на която ще обърнем внимание по повод подадения сигнал”, коментираха в официална позиция от веригата магазини „Кауфланд”.

Коментарите на дупничани са, че фирмата, която извършва тази дейност, гравитира около Братя Галеви.