Екатерина Захариева: Надявам се БСП да послушат Станишев за Истанбулската конвенция

Спекулация е, че сме се отказали да ратифицираме конвенцията, посочиха от ГЕРБ

 

„Аз наистина много се надявам в предстоящите обсъждания българските социалисти да послушат лидера на европейските социалисти Сергей Станишев и да поправят грешката на БСП за Истанбулската конвенция.“ Това каза вицепремиерът Екатерина Захариева на специална пресконференция на ГЕРБ.

Свикахме тази пресконференция, за да разсеем всякакви спекулации, че сме се отказали да ратифицираме Истанбулската конвенция и да внесем малко здрав разум в социалистическата партия. Това заяви министър Екатерина Захариева по време на извънредна пресконференция на ГЕРБ.

„Всички абсурди и спекулации, които се чуват в обществото, ги няма никъде като текст в конвенцията. Терминът „социален пол“ всъщност е от 70-те години на миналия век, който означава разчупване на стереотипите за двата пола, които ги поставят в неравностойно положение“, каза Захариева и допълни:

„На разположение сме за голям дебат да обясним текстовете. Колеги, не се заигравайте с дребни популистки неща – че ще въведем трети, пети пол. Тази конвенция ще задължи българската държава да осигури превенция, възпитанието на децата, ще я задължи да осигури подходяща психологическа помощ за жертвите.“

Захариева обърна внимание, че конвенцията не е приета набързо, а дебати по нея текат от много години. Тя припомни, че повече от година има работна група по нея. 91% от убийствата на жени се извършат от мъже, в повечето случаи от партньор или познат мъж.

„Темата за насилието срещу жените стои в основния дневен ред както на Съвета на Европа, така и на европейските институции“, добави правосъдният министър Цецка Цачева.

„Този дебат се води и в българското общество още от времето на 42-рото НС, когато мандатоносител бе БСП. Той продължи и през 43-тото НС, настоящият 44-ти парламент трябва да приключи този дебат. Бяха извървени конкретни стъпки в държавните институции и през април 2016 г. конвенцията бе подписана с условие за последващо ратифициране“, добави Цачева.

Тя изтъкна, че конвенцията може да бъде ратифицирана със съответни резерви, „което е предложението, одобрено от МС, и изпратено на народните представители“.

„Големият финален дебат за съдържанието й безспорно трябва да се проведе в НС пред и от законодателите“, добави Цецка Цачева.

Председателят на НС Цвета Караянчева пък информира за предстоящ отворен дебат в парламента за разясняване на текстовете на конвенцията.

„В сряда в 14 ч. под мое ръководство ще има отворен дебат в зала „Изток”, на който каня всички народни представители, които се интересуват. Също госпожа Цачева, неин екип, госпожа Захариева, която ще бъде много натоварена тези дни“, каза Караянчева.

„От петък конвенцията е в НС, ще мине през много комисии. Така че имаме изключителна воля да направим максимално отворен дебат, да запознаем всички, НПО-та, поканени са и представители на вероизповеданията. За да можем да я ратифицираме, когато всички са убедени в това, което ще гласуват“, заяви председателят на парламента.

 

Снимка

Цецка Цачева и Екатерина Захариева