Общественикът Бойчо Стамболийски: Блокираме ползването на елементи от нашия проект за паметник на опълченците в Самоков от общината, кметът Георгиев е некоректен

Бойчо Стамболийски

 

Инициативният комитет за вдигането на паметник на опълченците от Самоков блокира всички опити да се използват елементи от техния проект в контрапредложенията на кмета Владимир Георгиев. Това заяви в писмо до в. „Вяра” Бойчо Стамболийски.

Владимир Георгиев

„Блокираме използването на всички елементи от внесения от нас проект, съгласуван по предвидената със Закона за военните паметници процедура, финализирана с положителното становище на министъра на отбраната. Блокираме използването под какъвто и да е претекст в състава на очертаващата се ваша (на неизвестна инициатива или на общинска администрация) показно и противозаконно налагана поредица от контрапроекти, на който и да било елемент от нашия проект. Посвещението “В памет на опълченците от Самоков, сражаващи се за свободата на България в Руско-турската война 1877 -1878г. Поклон!”, фигуриращо в двете папки с документи  –  по една за областната комисия “Военни паметници” и за Министерството на отбраната – също не може да бъде изписано на Ваш проект. Всяко използване на символиката, елементи от конструкцията, фундамент, композиране на именния състав, предвидената при нас осветеност, оформлението на подстъпите до и зоната за поставяне на венци и цветя и всеки друг елемент от нашата конструктивна разработка, както и резултатите от нашата проучвателна работа с нулев ваш принос не може да използвате.

Причината за тази ни позиция е изключително некоректното отношение на Вас и част от ръководената от Вас администрация, по повод реализирането на това чисто гражданско начинание с несъмнена полза за общината ни. В желанието си да зачеркнете авторството на гражданите в него и положените безвъзмездно огромни усилия и труд и в стремежа си да го издокарате като свое, въпреки че непрекъснато в продължение на години вместо съдействие само се пречеше, не се спряхте пред нищо – то не бяха безпочвени откази за разполагането, протакания, откровено лъжливи твърдения на длъжностно лица пред Общинския съвет и общественост, манипулации, подигравки, заплахи. Съвсем скоро ще разберем дали не са полагани и усилия за въздействие върху органите, предвидени в процедурите по Закона за военните паметници. И всичко това, придружено със съшити с бели конци внушения за “искрени “ намерения на елита да се направи най-доброто. За жалост и двата контрапроекта (от единия се отказахте сами само след 5 дни), независимо от над два пъти по-високата цена, блеснаха с елементарно плагиатство що се касае до централния елемент на двете ви предложения, а една обективна цялостна оценка на т.н. ансамбъл никак не говори като за нещо наистина най-добро. Точно обратното – лоши попадения, но с висока стойност, позволяваща възлагане на обществена поръчка на някой по природа и традиция благодарен изпълнител, вместо гражданския проект чиито изпълнител може да бъде и общинското строително звено, малко външна услуга, а защо не и с доброволен труд от участници в гражданската инициатива в добавка, както неведнъж ние сме декларирали”, твърди Стамболийски.