Шефът д-р Попов и персоналът на АГ отделението в общинската болница в Дупница: Промяната на нивото на компетентност ще е пагубна, против сме, 2017г. по клинични пътеки в касата са влезли около 400 000 лв., достатъчни са!

Според д-р Борис Попов и пациентките промяната на нивото на компетентност на АГ отделението ще бъде пагубна

 

 

Костадин Костадинов: Трябва да режем, мерките са меки!

Промяната на нивото на компетентност на АГ отделението в МБАЛ „Св. Иван Рилски” в Дупница ще е пагубна за лечебното заведение. Това е убеждението на работещите в отделението на общинската болница, чийто персонал е категорично против проекта за решение на Общинския съвет, предвиждащ в кратък срок нивото на компетентност на отделението да стане I, а не II, както досега.

Емил Гущеров

„С решението, което се предлага да вземе Общинският съвет, се бъркат понятията за ниво. Това са нива на компетентност.

Димитър Недин

Нива на компетентност означава окомплектованост на дадено АГ отделение да поеме определен вид патология и определен вид обем на дейност, а не финансов инструмент, с който да се правят икономии.

Костадин Костадинов

Това е и ограничаване на постъпленията”, каза шефът на отделението д-р Борис Попов. Той подчерта още, че нивото на компетентност не може да се промени административно. „Това ниво на компетентност ни е защитено с рамковия договор до м. май, когато трябва да бъде подписан новият рамков договор.

Кирил Кирилов

Със спечелилия конкурса за управител на болницата вече трябва да се реши на какво ниво на компетентност трябва да остане АГ отделението. Това не е административен акт, който може да се наложи със сила”, обясни докторът. Завеждащият отделението по акушерство и гинекология не се наема да прогнозира с колко ще намалят постъпленията при промяна на нивата на компетентност.

„Това е проекторешение, за което председателят на Общинския съвет Емил Гущеров каза, че прибързано е публикувано във в. „Вяра”. Аз съм лекар, не съм финансист и не мога да прогнозирам с колко ще се намалят приходите. Миналата година по клинични пътеки за 12-те месеца в АГ, в касата и по сметките на болницата са влезли около 400 000 лв., до м. ноември са постъпили 337 868 лв. Според мен за персонала, с който разполагаме, и с пътеките, които изпълняваме, тези средства са достатъчно”, допълни медикът.

В момента в отделението работят 23 души – 5-има лекари, 1 неонатолог, 10 акушерки, 1 старша акушерка и 5 санитарки. Д-р Попов подчерта, че отделението има много работа. Както и че не се връщат пациентки, включително и здравнонеосигурени.

„И сега виждате колко пациентки чакат за преглед. Питайте ги има ли къде да отидат, ако отделението спре работа. Миналата година проплакаха 216 новородени, тук, на този етаж, който е обновен, който отговаря на ниво II и са изпълнени показателите за ниво II. Повечето от децата са дупничанчета, но има от цяла Югозападна България. И от Симитли се раждаха тук дечица, и от Благоевград, и от Радомир, и от Перник, и от София идват някои да си родят тук”, каза Попов.

Чакащите пред кабинета 10-ина пациентки бяха единодушни, че отделението е нужно и те няма къде да отидат, ако то се закрие.

„Това е най-добрият доктор. Тук се родиха внучетата ми, дъщеря ми идваше тук”, каза една от чакащите пред кабинета за прегледи.

Както писахме, на последното си заседание местният парламент гласува решение, с което прие доклада на комисията, извършила одит в лечебното заведение. Докладът бе прочетен от д-р Кирил Кирилов, ендокринолог в болницата и общински съветник, и препоръчва леглата да се намалят на 96, а нивото на АГ да стане I. Препоръчва се още ортопедията да стане I ниво и да премине към хирургията, администрацията да се премести в терапевтичния блок. Сред мерките са и прекратяване на договорите на охраната и гражданските договори за дублирани дейности. Според одиторите и съветниците е наложително преместване в сградата на терапевтичния блок, която ще бъде напълно достатъчна за 96 легла, и така ще отпадне необходимостта от изграждане на нов блок. Според препоръката управителят и прокуристът трябва да приведат лечебното заведение към новите реалности в 6-месечен срок след приемането на решението.

Припомняме, че работещи в здравното заведение изпратиха писмо във „Вяра”, в което са категорични, че препоръчаното от одитната комисия преструктуриране на общинската болница на практика означава закриването й.

Временно изпълняващият длъжността управител доц. д-р Димитър Недин отказа коментар относно бъдещето на АГ при промяна на нивата на компетентност. „Няма да коментирам нищо, защото думите ми се преиначават. В общината също преиначават това, което съм казал”, твърди за пореден път д-р Недин.

Проблема коментира и общинският съветник от ОДБ, който е и икономически управител на частната болница в града, Костадин Костадинов. „Ще кажа само едно, тези мерки ги писаха д-р Кирил Кирилов и комисия. ОДБ нямаше участник. Но ги одобрявам!Даже са меки.“- каза Костадинов.

 

В подкрепа на колегите си от общинските болници в страната в понеделник медици от МБАЛ „Св. Иван Рилски” излязоха на протест пред сградата на лечебното заведение. Лекарите са категорични, че здравната политика, водена в момента, ще доведе общинското здравеопазване до превръщането на тези болници в пунктове, болници от I ниво или нещо за долекуване. От лечебното заведение отбелязаха, че цените на клиничните пътеки не са променяни от години. Вр.и.д. доц. Недин припомни, че според изчисленията заради увеличението на минималната работна заплата фонд „Работна заплата“ ще скочи с около 15 000 лв. От болницата напомнят, че нарастват и цените на лекарствата, тока, водата.

От ръководството на лечебното заведение са категорични, че съкращения на медицинския персонал не може да се извършат, тъй като това означава закриване на отделения.

Стана ясно още, че д-р Недин няма да се кандидатира за управител на лечебното заведение.