Дупничанин алармира: Апаратът за кръвно налягане от „Лидл” ме шашна, изкара ме хипертоник, показва каквото си иска

 

Продуктът е на марка, с която работим добре, приемаме за връщане всяка стока, която не изпълнява функциите си, коментираха от търговската верига

Неточни електронни апарати за измерване на кръвно налягане продава „Лидл” в Дупница срещу 25 лв., оплакаха се в редакцията на вестник „Вяра” десетки дупничани.

„Когато напомпах апарата, той показа, че съм хипертоник пред инфаркт. Показаха се някакви колосални цифри. После го настроих отново и установих, че показва различни стойности при две измервания едно след друго. Разликата беше огромна”, каза възрастен мъж и добави, че веднага се върнал в магазина, където любезно му възстановили сумата.

Дупничанка, която не пожела да каже името си, също е сред пострадалите. „Апаратът показва каквото си иска. Но на мен не ми възстановиха парите. Няма смисъл да се занимавам, просто само предупредете хората, защото явно в магазина постъпват избирателно. Обръщат внимание на оплаквания само ако преценят, че човекът може да им създаде проблеми.”

Потърсихме представител на магазина, за да коментира оплакванията на клиентите в Дупница.

„До този момент само един клиент в магазина ни в Дупница е пожелал да върне уреда, като парите му са били възстановени. Не сме получавали други клиентски оплаквания или сигнали за проблеми с неговата функционалност.

Всеки клиент на „Лидл България” има право да рекламира закупена стока, в случай че тя не изпълнява присъщата й функция, срещу което „Лидл България” предприема незабавно всички законово изискуеми действия, включително, ако артикулът не може да бъде поправен или заменен, възстановява парите.

Електронните апарати за кръвно налягане с търговска марка Medisana са продукт, който традиционно и не за първи път се продава в „Лидл България”. Молбата ни към клиентите е да следват точно и правилно инструкциите за употреба.

Удовлетвореността на нашите клиенти е на първо място. Затова ние ви даваме правото да върнете закупена от Lidl стока, в случай че тя не отговаря на вашите очаквания. Lidl ви дава възможност:

Можете да върнете закупени от Lidl хранителни продукти, както и нехранителни стоки (от акционния асортимент) в рамките на 90 дена от покупката срещу представяне на касов бон;