Пернишкият кмет д-р Церовска представя 27-ия международен фестивал „Сурва” в столицата

 

В галерия “Средец” на Министерството на културата ще се проведе пресконференция във връзка с предстоящия 27-и международен фестивал на маскарадните игри „Сурва” 2018 г. Предвижда се в нея да участват зам.-министърът на културата Амелия Гешева, кметът на община Перник д-р Вяра Церовска и зам.-кметовете Севделина Ковачева, Владислав Караилиев, Денислав Захариев, Йордан Павлов, директорът на Регионалния исторически музей Венцислава Крумова и представители на отдел “Култура” от община Перник. Освен подробна информация за мащабното събитие, представителите на медиите ще получат и пълната програма с изявите и инициативите, включени в предстоящия фестивал.

Група от 15 сурвакари от с. Дивотино, община Перник, ще запознаят присъстващите с традиционния пернишки обичай „Сурва”. Празникът, който е в основата на фестивала, е част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

27-ият международен фестивал на маскарадните игри “Сурва” 2018 ще се проведе под патронажа на министъра на културата Боил Банов на 26, 27 и 28 януари в Европейската столица на сурвакарските игри – Перник. Събитието се очертава като най- мащабното от всички издания до сега със 7477 участници. Освен от Перник и страната, във фестивала са заявили присъствие и 17 групи от чужбина.