Премиерът Бойко Борисов се зарече, че в Пирин няма да се строи нищо освен втори лифт, каквито са исканията на протестиращите срещу решението на кабинета от 28 декември, разрешаващо строителство на ски съоръжения и водохващания в 48% от територията на националния парк. Не става въпрос нито за хотел, тоалетна не може да се направи, чайна не може да се направи”, заяви Борисов в изказване преди правителственото заседание в четвъртък, а вицепремиерът по туризма Валери Симеонов и екоминистърът Нено Димов потвърдиха, че решението било само за втори лифт и за нищо друго.

Алпинистът Боян Петров пък е внесъл предложение за изменения в плана за управление на Национален парк “Пирин”, които по думите му да гарантират това, което казва Бойко Борисов – “нито едно борче за втория лифт”. Предложението му касае само и единствено изграждането на втората кабинка и не отваря вратата за бъдещо строителство на ски писти и съоръженията към тях, както прави измененият от правителството на 28 декември план. Той предлага да се запазят досегашните забрани за строителство в Пирин, добавяйки изключение само за втория кабинков лифт и уточнявайки, че водохващанията ще са само за питейни нужди на селищата в района, но не и за изкуствен сняг. Това според него ще реши и исканията на банскалии и скиорите за втори лифт и ще гарантира опазването на околната среда от други строежи.

“Вчера в европарламента имахме много доброжелателни хора, подкрепа. Поел съм ангажимент към “Зелените”. Важно е да знаят, че по-зелено правителство от нашето няма. Ще забраним движението на автомобили нагоре, така че няма да е нужно да се поддържа пътят, да се осолява и да гинат дървета. Това е нашата позиция, много точна, ясна и зелена. Не става въпрос нито за хотел, тоалетна не може да се направи, чайна не може да се направи”, заяви Борисов пред министрите.

Само преди ден премиерът заяви пред Европейския парламент , че е “зелен човек” и увери: “Мога да гарантирам, че става дума само за втори лифт. Гарантирам, че не само, че няма да се допусне незаконна сеч, една керемида повече няма да се сложи там” .

 

Нено Димов: Колите замърсяват повече околната среда

 

Екоминистърът Нено Димов повтори в четвъртък, че оспорваното от природозащитниците решение на правителството за промяна на плана за управление на парк “Пирин” разрешава строежи само на ски съоръжения върху буферната зона, която е 2 процента то територията на парка. “Естествено, нито една керемида не може да бъде построена извън спортната и съпътстващата техническа инфраструктура. Нещо повече, ако погледнем целия парк “Пирин” и грижата, която държавата полага за него, през последните години прирастът на гора е много сериозен. На практика ние сме може би една от малкото страни в Европа, в която имаме прираст на природни ресурси, така че от тази гледна точка може да се каже, че това е точно така“, заяви Димов. “При всички положения ще направим преглед и на дърветата около пътя”, обеща още Нено Димов по повод казаното от премиера.

По думите му колите замърсяват много повече околната среда.

 

Валери Симеонов: Ще се прави един-единствен нов лифт, нищо друго

 

След това думата взе вицепремиерът Валери Симеонов: “Не има ефект от движението, а има една просека унищожени дървета, която е по-голяма от евентуалната бъдеща, която ще се прави за новия лифт. Ще се прави един-единствен нов лифт, нищо друго няма да се прави там. Добре е това да го казваме, да го повтаряме, за да не се спекулира. Никакво строителство няма да има, защото и законът, и планът за управление го забранява. Най-малко ние ще позволим нарушение на закона. Точно обратното, законът ще бъде спазен”. От друга страна, трябва да се даде възможност и на зимния туризъм в този курорт да не бъде задушаван повече от ограничените възможности за транспортиране на туристите, смята вицепремиерът, който е сред най-големите привърженици на новото ски съоръжение и дори оглави протеста на банскалии в София миналата седмица в подкрепа на намеренията на концесионера “Юлен”.

 

Борисов подкани Симеонов да се срещне с протестиращите

 

“Съвсем отговорно сме взели това решение, ще го прокараме. Имаме и пълното съгласие и идеен проект и от страна на инвеститора, на концесионера, изцяло в рамките на решението, което сме взели”, увери още Валери Симеонов.

Бойко Борисов го подкани да се срещне с екозащитниците, за да говори с тях. “Това е нашата позиция – много точна, много ясна, много зелена. Изцяло свързана с опазване на околната среда. Единствената ни цел е този ангажимент, който имаме към хората в Банско, Разлог, туристическия бранш, да улесним качването на скиорите, сноубордистите и всички останали в планината и да намалим замърсяването от пътя”, коментира министър-председателят.

Засега обаче нито Борисов, нито министрите му казват защо не приемат корекциите на плана за Пирин, предложени от Боян Петров, които гарантират обещанието, че ще се строи само втори лифт, който да помогне за извозването на скиорите в планината, за да се съкратят опашките.

Междувременно Асоциацията на организациите на българските работодатели се обяви срещу протеста в защита на Пирин, настоявайки за продължаване на инвестициите в ски туризма. Според работодателите недоволството на различни екоорганизации спира инвестиционни намерения за стотици милиони. В позицията си те заявяват, че “не може референдуми като този в Трън и Генерал Тошево да “решават” съдбата на икономиката”.

 

Снимките

 

Бойко Борисов

 

Валери Симеонов подкрепи протесното шествие на бансканлии в полза на втори лифт

 

Нено Димов