“Теленор” продава българския си оператор

 Офертите се събирали тайно, преговаряло се с американски фонд

 

Норвежката телекомуникационна компания “Теленор” (Telenor) преговаря с американски фонд за продажба на бизнеса си в България, Сърбия и Черна гора срещу цена от 2 млрд. евро. Това съобщават три неофициални източника за специализираното издание “Мерджърмаркет” (Mergermarket), цитирано от “Капитал” в четвъртък. Според българското издание кандидат-купувачът е бил избран като ексклузивен още през декември 2017 г.

От “Теленор България” пренасочват за коментари към централата на телекома в Осло, откъдето заявяват, че не коментират пазарни слухове.

За намерения на норвежката компания да се раздели с бизнеса си в България досега не е имало индикации. Според “Мерджърмаркет” възможно е сделката за активите на “Теленор” в България, Сърбия и Черна гора да бъде допълнена с бизнеса им в Унгария. Така евентуалният купувач може да получи присъствие на четири пазара с общо почти 10 млн. клиенти (3.3 млн. в Сърбия и Черна гора, както и 3.1 млн. в Унгария), пише “Капитал”.

“Теленор” влезе на българския пазар, след като през пролетта на 2013 г. се споразумя с гръцката ОТЕ за придобиването на българския мобилен оператор “Глобул“ и търговската верига за мобилни устройства “Германос България“ срещу 717 млн. евро. Новият собственик преименува оператора, увеличи пазарния си дял и въведе 4G-мрежата първи в страната. Според последния финансов отчет за деветмесечието на 2017 г. на дружеството то има 3.23 милиона абонати в България, което е спад с 9 процента спрямо преди година заради намаляването на предплатените клиенти. Средният приход от абонат обаче расте с 6% до 14 лв. на месец.

Засега купувачът на трите мобилни оператора на “Теленор” в региона е неизвестен. Твърди се, че интерес е бил проявен от американския фонд KKR, който има сателитен тв оператор в Сърбия и инвестиции в региона. Според други източници предпочетеният купувач не е познат в региона.

Макар да е вторият по брой клиенти на мобилни услуги български оператор, “Теленор” е трети по приходи в размер на 667 млн. лв. за деветте месеца на 2017 г. Лидер е БТК с 875 млн. лв., следвана от “Мобилтел” с 806 млн. лв., но и двете компании предлагат доставка на телевизия и фиксиран интернет, докато “Теленор” няма такива.

От създаването на “Глобул” през 2001 г. това ще е едва втората смяна на собственика на телекома.

 

СНИМКА: Централата на Теленор в Осло