Православни, протестанти и католици се молят за единство в Сараево, организираха концерт!

На 20 януари, в контекста на Молитвената осмодневница, е предвиден традиционния концерт на християните в Сараево, който ще се проведе в католическата катедрала. Сред участниците са хорът „Хармония“ към православната катедрала, хорът „Йозип Стадлер“ към католическата катедрала и представители на Евангелската и Баптистката църква.

В контекста на Молитвената осмодневница за християнско единение, на 18 януари в катедралата на Пресветото Сърце Исусово в Сараево, кардиналът-архиепископ на града, Винко Пулич оглави молитва с участието на православния митрополит на босненската столица, Хризостом. На богослужението православният предстоятел ще произнесе проповед.

На молитвата ще вземат участие всички православни свещеници в Сараево. Католиците ще върнат визитата на 25 януари, когато в православната катедрала посветена на Пресветата Майка Божия, ще се проведе молитва за мир, а проповед този път ще произнесе кард. Пулич. В края на молитвата ще последва братска среща между католическата и православната делегация.

Според последното преброяване на населението през 2013, броят на жителите на Сараево е 275.524 души, от които 222.457 са босненци (мюсюлмани), 13.604 хървати (католици) и 10.442 сърби (православни). В града има и малки протестантски общности на Евангелската църква, на Баптистката църква и Адвентистката църква.

Източник: svt.sir