“Загубата на гори и лесове включва не само загубата на живи видове, които могат да бъдат изключително важни ресурси за бъдещето, но също и загуба на жизнени връзки, които могат да променят цялата екосистема“. -заяви Папа Франциск на срещата в Пуерто Малдонадо с коренните населения на Амазония – REUTERS

Едно от най-важните събития от посещението на папа Франциск в Перу бе срещата му с коренното население на Амазония, състояла се в спортния комплекс Колизео Мадре де Диос в Пуерто Малдонадо. За пръв път един папа посещава  района на Амазонската екваториална гора. На тази особено очаквана среща присъстваха около 4000 представители на различни коренни народи. Папата подчерта загрижеността си за правата на коренното население, за тежкото състояние на тропическите гори и необходимостта от грижи за “нашия общ дом”. Посланието на Папата бе отправено не само към народа на Амазония, но и към човешкото семейство като цяло и насочи вниманието към необходимостта от промяна на всички нива.Папата започна с думи на благодарност и изрази голямата си радост от присъствието на многобройните представители на народите от района на Амазонка. “Силно желах тази среща, Благодаря за присъствието ви, защото мога да видя във вашите лица, обликът на тази земя и огромното и биологично, културно и духовно богатство”, изтъкна той.Раните и страданията на АмазонияПапата изрази голямата си болка от „дълбоките рани, които Амазония и нейните народи носят в себе си” и желанието “да бъдем заедно в сърцето на Църквата” и да намерим път “за защита на живота, на земята и на различните ви култури”. Папата подчерта, че местното население на Амазония никога не е било толкова застрашено на територията си както в момента.“Амазония е оспорвана земя: от една страна е силният натиск на големи икономически интереси с алчността си за нефт, газ, злато и агро-промишлени монокултури; от друга, заплахата идва от изкривяването на някои политики, които насърчават “опазването” на природата за сметка на човешкото същество”. На лице са движения, които, в името на опазването на горите, заяви папата, “притискат местните народи, за които територията и природните ресурси се оказват недостъпни”. Този проблем задушава народите и причинява миграция на новите поколения, поради липсата на местни алтернативи. “Трябва да разчупим историческата парадигма, подчерта Светият Отец, според която Амазония е неизчерпаем хранителен ресурс за държавите, без да се вземат предвид нейните жители”.
Положителни инициативи
Папа Франциск заяви, че е от съществено значение да се положат усилия за създаване на институционални структури, които зачитат, признават и диалогират с местните народи. Необходим е, заяви той, “междукултурен диалог, в който вие сте главните събеседници, особено, когато се разглеждат големи проекти, които засягат вашите пространства”.Папата посочи, че съществуват и инициативи на надежда, които се опитват да гарантират, правата на коренните народи и общности да бъдат пазители на горите и потребители на ресурсите с които да подобрят условията си на живот, здравеопазването и образованието на местните семейства. “Вие, заяви папата, сте живата памет на мисията, която Бог повери на всички нас: грижата за общия ни дом”. “Защитата на земята няма друга цел освен защитата на живота”, изтъкна той.Трафикът на хора

Папата се спря и на още едно опустошение в живота на местните, свързано със замърсяването и незаконното извличане на блага. “Имам предвид трафика на хора: робският труд и сексуалното насилие”, посочи той. “Насилието срещу малолетни и жени е вик, който се издига към небето” и Бог ни пита: “Къде е твоят брат?” (Бит. 4, 9). Църквата, заяви папата, никога няма да спре да издига гласа си в защита на отхвърлените и страдащите.

Уязвимост, идентичност и културно значение на местните групи

Коренните жители на Амазония, със своята уязвимост и беззащитност ни напомнят, “че не сме абсолютните господари на творението” подчерта папата. Тяхното присъствие ни казва, че не можем да се разпореждаме с общите блага с темпото и алчността, и на консуматорството. Необходимо е продължи той, да зачетем техния принос към цялото общество без да превръщаме културите им “в идеализация на натуралността или в музеи на живота от миналото”.

Папа Франциск подчерта, че Амазония, освен резерват за биологично разнообразие, е и културен център, който трябва да бъде запазен. Културата на нашите народи, каза той, е знак за живот. Семейството винаги е било социалната институция, която най-много допринася за запазването на жизнеността на нашите култури. Нужни са особени грижи, за да не позволим идеологическия колониализъм, маскиран като прогрес, да разпилее културната идентичност. Да не забравяме, подчерта папата, че “изчезването на една култура може да е по-тежко от изчезването на животинските или растителните видове”. Единственият начин да се уверим че културите не изчезват е в тяхната динамика, в постоянното им движение.

Ролята и помощта на Църквата

Папата одобри инициативите, предприети от перуанската Църква в района на Амазония в услуга на коренните народи, като: училища, студентски жилища, изследователски и промоционални центрове, нови и важни междукултурни университетски пространства, изрично насочени към формирането на млади хора от различните етнически групи.

Светият Отец не пропусна да изтъкне делото на многобройните мисионери, мъже и жени, ангажирани със защитата и насърчаването на местните култури! “Те го правят вдъхновени от Евангелието”, заяви той. “Не се поддавайте на опитите за изкореняване на католическата вяра на вашите народи”, призова папата. Той подчерта че Църквата е загрижена за проблемите им и не иска да бъде изключена от начина им на живот. Накрая, папата призова коренните народи, “заедно с вашите епископи и мисионери и в диалог помежду си”, да оформите една Църква с амазонско лице. “В този дух, заяви той, свиках и синода за Амазония през 2019 година”.

Моля се за вас, заключи папата и за земята ви благословена от Бога, и ви призовавам, не забравяйте да се молите за мен.

Благодаря!Tinkunakama (Quechua: до следващата среща).

Перу

„Идвам в Перу с мотото „Обединени за надеждата“: с тези думи папа Франциск започна словото си към държавните власти, граждански представители и дипломати, събрани в Паласио дел Гобиерно в Лима, последна среща от първия ден на перуанската му визита. Изказвайки благодарност на президента Педро Пабло Кучински за поканата и посрещането, папата посочи мотивите за надежда на перуанци, започвайки от Амазония, която непосредствено посети преди това.

Мотиви за надежда

„Този „бял дроб“, както е наричан, е един от районите с най-голямо биоразличие в света, тъй като в него се намират най-различни видове“, каза папата. „Притежавате богата и плуралистична  култура, все по- интерактивна, която е душата на този народ. Душа белязана от ценностите на вашите предци, като гостоприемството, уважение и благодарност към майката Земя и креативност за нови проекти, както и отговорността за развитето на всички, която се съчетава със солидарността, толкова пъти демонстрирана при различни бедствия и катастрофи“. Към това прибави и младежите, „най-жизненото присъствие за обществото“ и многобройните светци „открили пътищата на вярата за целия американски континент“.

Сянката на една заплаха

„Но над тази надежда се издига сянката на една заплаха“, предупреди папа Бергольо: „Никога човечеството не е притежавало толкова власт над себе си, но нищо не гарантира, че ще я използва добре, особено ако се има предвид начина по който си служи с нея. Това ясно се проявява по начина по който оголваме земята от природните ресурси, без които не е възможна никаква форма на живот.  Загубата на гори и лесове включва не само загубата на живи видове, които могат да бъдат изключително важни ресурси за бъдещето, но също и загуба на жизнени връзки, които могат да променят цялата екосистема“.

За нова интегрална екология

Папа Бергольо призова за развитието на „интегрална екология като алтернатива на един преодолян модел на развитие, но който продължава да произвежда човешка, социална и природна  деградация. Това изисква да се вслушваме, признаем и зачитаме местните хора и народи като валидни партньори“. Папата припомни, че „за съжаление, природната деградация е тясно свързана с моралната в нашите общности“.

За пример, Франциск посочи „незаконния добив на минерали“, превърнал се в „опасност, която разрушава живота на хората; гори и реки се разрушават с тяхното богатство. Този процес на деградация включва и подхранва незаконни организации , които деградират нашите братя, подчинявайки ги на трафика на хора – нова форма на робство – на експлоатацията, престъпността и други злини, които тежко поразяват тяхното достойнство и заедно с това достойнството на цялата нация“.

„Вирусът“ на корупцията може да се избегне

Папа Франциск призова за „по-голяма бдителност“ към една „изтънчена форма на природна деградация, която прогресивно замърсява жизнената тъкан: корупцията“:

„Колко много зло причинява на нашите латиноамерикански народи и на демокрациите на този континент този социален „вирус“, който инфектира всичко, а бедните и майката земя са най-ощетените. Борбата срещу този социален бич изисква дълбок размисъл и подкрепа; тази борба касае всички. „Заедно в защита на надеждата“ означава по-голяма култура на прозрачност между обществените институции, частния сектор и гражданското общество. Нико не е изключен от този процес; корупцията може да се избегне, но изисква усилията на всички“.

Перу, място на надежда и възможности…но за всички

Накрая, папата призова перуанските политици да положат усилия и „предложат на своя народ и земя сигурността, която се ражда от убеждението, че Перу е място на надежда и възможности…но за всички, а не само за някои“. „Земя в която всеки перуанец може да изгради своето бъдеще“. „В това усилие – увери папата – Католическата църква ще придружава нацията, за да може Перу да продължава да бъде земя на надеждата“.

Земята на Амазония не е предмет, който може да бъде изхвърлен, а земя на Божията Майка, истинско съкровище, което трябва да се развива и предава на бъдещите поколения. Това заяви  папата в Пуерто Малдонадо, главния град на регион Мадре де Диос, в сърцето на перуанска Амазония, където се срещна с населението от региона. Срещата се проведе в голямата зала на Института  Хорхе Басадре.

В поздравителното си слово, Апостолическия делегат в Пуерто Малдонато монс. Давид Гуинея, изтъкна, че папата посещава една „забравена, наранена и изоставена земя, която обаче не е ничия“.

„Тази земя има имена и лица, това сте вие“, каза папата, припомняйки, че региона носи името на Божията Майка. „Това не е изоставена земя, а земя на Майката! Там където има майка, има деца, семейство и общност, а там където са те, проблемите не изчезват, но може да се намери силата, за да посрещнати по различен начин“.

Мадре ди Диос  не е анонимна и неплодородна земя, без деца;място за лесна печалба и ескплоатация – подчерта папата. Тази земя не е изоставена и има една Майка! Тази добра новина се предава от поколение на поколение, благодарение на усилията на много хора, които споделят дара на надеждата, че сме Божи чеда, и ни помага да признаем другия като наш брат“.

На това дълбоко наследство, което притежава региона Мадре де Диос, папата противопостави съвременната „култура на негодното“, която „не се задоволява само да изключва, а напредва, пренебрегвайки и отхвърляйки всичко онова, което не служи на нейните интереси:

Тази култура е анонимна,  без връзки и без имена. Без майка, която не иска нищо друго, освен да консумира. Земята бива третирана според тази логика. Горите, реките и потоците са използвани до последно, а след това изоставени и ненужни. Хората също са третирани с тази логика: използвани докрай, а след това изоставени като „ненужни“.

Папата се спря на още една „болезнена“ за този регион  тема“: трафика на хора, което всъщност е робство – „трудово, сексуално и за печалба“. Папата направи горчивата констатация, че „на тази земя, под покровителството на Божията Майка, много жени са подценявани, унижавани и изложени на безкрайно насилие“:

„Насилието над жени не  може да се „нормализира“, поддържайки културата на мачизма, която не приема главната роля на жената в обществото – подчерта папа Бергольо. Недопустимо е да обърнем глава и оставим да бъде погазено достойнството на толкова много жени, особено на девойките“.

Франциск посочи още един от проблемите в Амазония – емиграцията в търсене на по-добро бъдеще  и „обещаващото блещукане на златодобива“. „Но златото може да се превърне във фалшив бог, който изисква човешки жертви“, предупреди папата:

„Фалшивите богове, идолите на алчността, парите и властта, корумпират всичко: хора и институции, дори разрушават горите. Исус казва, че за да се изгонят демоните  са нужни много молитви. Насърчавам ви да продължавате да се организирате в движения и общности от всякакъв тип за преодоляване на тези ситуации, както и в църковни общества, които живеят около фигурата на Исус Христос“.

„Обичайте тази земя, почувствайте я ваша! – призова накрая папата. Почитайте я, вслушвайте се в нея, удивявайте ѝ се. Влюбете се в земята на Мадре де Диос, грижете се за нея и я пазете. Не я използвайте като предмет, който може да бъде изхвърлен, а като истинско съкровище, което да развивате и предавате на вашите деца“.