Извънредно: ВЯРА пита Сидеров: Само животът и службата на областния управител Илиан Тодоров ли са застрашени от пропуканите стени на язовир „Бели Искър“?

„Не знам как ще гласувам на вота на недоверие.“ Това заяви лидерът на „Атака“ и председател на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров, след като стана ясно, че регионалното министерство се опитва да прехвърли стопанисването на стената на язовир „Бели Искър“ на областния управител на София-област Илиан Тодоров, съобщиха от пресцентъра на партията. Язовирната стена се нуждае от спешен ремонт за десетки милиони левове, с които областната управа не разполага. Язовир със стена в такова състояние е изключително опасна за хората. Ставали сме свидетели на не две или три трагедии, заради разкъсани стени на язовири в България. „Няма да оставя така игричките на някои министри от ГЕРБ или на някои лобистки кръгове. Бих искал да ги попитам защо прехвърлят язовир на областна управа с 1 млн. лева годишен бюджет, при положение че само спешният ремонт на стената струва 80 млн. лева. По този начин целят да натопят Илиан Тодоров, да го изкарат виновен и да си измият ръцете с него. Министър Николай Нанков, министър Нено Димов и зам.-министъра на регионалното министерство Деница Николова, която е подписала заповедта за прехвърляне на язовирната стена ще трябва да отговорите на нашите въпроси, докато не се изясни случаят. Ние сме „Атака“ и на нас ни пука за живота на хората“, каза още Сидеров. „Няма значение, че с ГЕРБ сме коалиционни партньори. Коалиционните партньори трябва да се уважават. В случая ние не само че нямаме уважение, а имаме буквално подигравка с областния управител Илиан Тодоров просто защото е от „Атака“. Обръщам се и към премиера Бойко Борисов и към председателя на ПГ ГЕРБ Цветан Цветанов, че няма да оставим това така. Във вторник, когато в пленарната зала ще се гледа вотът на недоверие към правителството, аз не знам как ще гласувам. Не знам дали това правителство заслужава доверие по начина, по който се държи към тези, които го крепят на власт“, завърши Сидеров.

Илиян Тодоров

Проблемът „Бели искър“ е тема №1 на вестник ВЯРА. Медията ни първа би тревога и раздруса институциите. По този повод сега питаме:

Г-н Сидеров,

Какви действия бяха предприети от министъра на икономиката Караниколов към ръководството на ДАМТН след установеното от Върховната апелативна прокуратура бездействие по отношение на язовирите и най-вече “Бели Искър”? Само постът и животът на областния управител на София – област Илиян Тодоров ли са застрашени от пропуканите стени на язовир „Бели Искър“?
Променена ли е нормативната уредба относно изправността на язовирните стени и съоръжения след установените от ВАП пропуски в нея?
Каква е отговорността на ръководството на ДАМТН в лицето на председателя Горновски и главния секретар Чиликов за опасните язовири и публикациите, за които тетвърдят, че всичко е наред?
Защо съставените актове за проблеми в язовирните стени и съоръжения при обжалване съдът ги отменя? Това свързано ли е с корупционна схема, за да няма санкционирани? Кой и каква отговорност носи за този проблем? Колко човешки живота трябва да бъдат отнети, за да се потърси отговорност на ръководството на ДАМТН за действията и бездействията му в лицето на председателт на ДАМНТ Петър Горновски, зам.-председатели – Валтер Василев, Кирил Войнов, главен секретар -Валентин Чиликов? Колко процента от назначените служители в дирекцията за язовирите имат необходимия ценз и опит?

Кой е стопанисвал досега Бели Искър?
Защо досега не е оправена стената?
Кой ще е виновен, ако се спука стената?

Валентин Чиликов

Както ВЯРА писа: Върховната административна прокуратура установява бездействие на основния контролен орган – Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) по отношение безопасността и техническата изправност на язовирите в страната. На брифинг в съдебната палата заместникът на главния прокурор при Върховната административна прокуратура (ВАП) Ася Петрова посочи, че след извършената цялостна проверка на язовирите в страната, включително и на отговорностите и действията на институциите, прокуратурата е установила, че ДАМТН издава голямо количество предписания, които не се изпълняват.

Петър Горновски

При проверките на прокуратурата е посочено, че обяснението на председателя на ДАМТН е, че не се налагат мерки заради непълна правна уредба.
Прокуратурата не е съгласна с това заключение, като Ася Петрова цитира и чл. 199 от Закона за водите, където се посочва изключителната компетентност на председателя на ДАМТН да налага и принудителни административни мерки.
Законовата уредба е достатъчно ясна, категорична бе Петрова. Към момента прокуратурата установява 81 язовира в предаварийно състояние. Конкретно при проверени 4390 язовирни съоръжения, 54,41% от тях са в неизправно, частично работоспособно или неизправно неработоспособно състояние. Над 2000 язовирни съоръжения са в технически негодно състояние. „От тези 81 язовира, които са в предаварийно състояние, където има съставените актове, то те са след намесата на ВАП“, уточни Ася Петрова. Проверката в национален мащаб по отношение на техническото състояние на всички язовирни стени и съоръженията към тях е констатирала негативни тенденции.

По думите на Петрова те са актуални и към настоящия момент. Първо, изискванията за безопасна техническа експлоатация не се изпълняват в преобладаващия брой случаи и второ, констатира се масово неизпълнение на издадените от ДАМТН задължителни предписания. Безопасни са язовирите в област Бургас, уверяват от ДАМТН.

Снимка 325062

Проверени са над 3630 язовира. Прокуратурата установява, че при неизпълнение на предписания компетентният орган вместо да санкционира издава нови предписания, които отново без срок. Освен това повечето актове са издадени след намесата на ВАП. Петрова подчерта, че са издадени изключително малко актове за административно нарушение на фона на констатираните нарушения и предписания. Конкретно са издадени 11 акта от контролния орган – ДАМТН.

Главен Редактор – Лидия Павлова Тел.: 0879/ 356 100; Email: lidiapavlova@abv.bg