Дупнишката прокуратура повдигна обвинения срещу Джонката и Свещичката за взривения банкомат в Сапарева баня, хванаха ги след 1 час луда гонка, единият опитал да се метне в реката

Красимир Йорданов и Кирил Микев

 

 

Продължава издирването на третия – Тодор Богданов

Районната прокуратура в Дупница повдигна обвинения срещу 35-годишния Кирил Микев-Свещичката и 40-годишния Красимир Йорданов-Джонката.

Господин Динев е бил отцепка на престъпната група.

Двамата са заподозрените за взривения банкомат в Сапарева баня и са в ареста след екшън гонка из Перник. Двамата ще отговарят за кражба в големи размери, като за това престъпление законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от три до петнадесет години, съобщиха от държавното обвинение. Предстои задържането им с постановление на прокурор за срок до 72 часа.

Взривеният банкомат

На 40-годишния Красимир Йорданов, известен с прякора Джонката, и на 35-годишния Кирил Микев-Свещичката е наложена полицейска мярка за задържане в рамките до 24 часа. Те са задържани миналата нощ от служители на Второ и Първо районно управление на МВР в Перник. Към 12,30 ч. авторатрул на Пътна полиция спрял за проверка лек автомобил «Фолксваген Голф». Колата се движела от пернишкия квартал „Църква“ към съседното село Студена и след като полицаите подали сигнал на шофьора, колата спряла на около 150 метра от униформените. Двама мъже изскочили от автомобила и побягнали – прескачали огради, бягали през дворове. Преследването продължило около час, когато единият бил задържан на улицата, а другият – заграден, докато опитвал да се покрие във водите на р. Струма.

Йорданов и Микев бяха обявени за издирване миналата година, след като през ноември бяха предприети активните издирвателни действия на територията на областите Кюстендил и Перник във връзка с разследване за увреден банкомат в Сапарева баня. Сигналът за извършеното престъпление бе получен към 3,30 часа на 9 ноември. При извършения на място оглед бе установено, че устройството е взривено. Стартира и разследването по случая, в рамките на което двамата мъже и третият от групата – Тодор Богданов, бяха заподозрени в съучастие към престъплението.

Последва мащабна акция по издирването им, в което освен силите на полицейските дирекции от Югозапада се включиха и жандармеристи и екипи на ГДБОП. Използвани бяха и следови кучета, хеликоптер, дронове. Над 250 служители на реда буквално окупираха Пернишко. Операцията се ръководеше лично от главния секретар на МВР Младен Маринов. Тогава той заяви, че въпреки преследването и заградителните мероприятия тройката е успяла да се измъкне през блокадата през дерето на реката. По време на мащабната акция бе задържан един от заподозрените за взривения банкомат – 34-годишният Господин Динев, който е бил отцепка на престъпната група. В намерената изоставена кола, с която са се придвижвали четиримата, беше намерена касетата от устройството, както и две бутилки с газ. Автомобилът, както и номерата му са били откраднати от софийски автомобили на 25 октомври миналата година. Въпреки обсадата край Боснек тримата успяха да се измъкнат и бяха обявени за общодържавно издирване.

Сега Джонката и Свещичката са задържани в полицейския арест, а оперативните действия продължават под ръководството на прокуратурата.

Продължава издирването на третия заподозрян за престъплението – Тодор Богданов.