Младата майка С. Дончева поля на лекарите в самоковската болница, шефът на АГ отделението д-р Спасов: Родиха се 269 бебета, имаме и двойка близнаци

Главната сестра Ангелина Гаврилова поднесе букети, управителката д-р Ковачка: Отделението има отлични резултати

Началникът на АГ отделението д-р Пламен Спасов и управителката на болницата д-р Красимира Ковачка дадоха стилен коктейл за Бабинден в Самоков.

Въпреки демографската криза, „МБАЛ – Самоков“ ЕООД е единствената в областта, която през последните години отчита положителен прираст, казаха на тържеството. През 2017 г. в нея са се родили 269 бебета, от които една двойка близнаци.

Обичаят „миене на ръце“ на Бабинден бе стриктно спазен. Младата майка Симона Дончева, сдобила се с втора рожба на Никулден, но доскоро работеше като съдебен администратор към Районна прокуратура –Самоков, поля ръцете на всички лекари в отделението и ги дари с кърпи.

Начало на тържеството постави д-р Снежана Троева със стихове и прочувствени думи. “Колкото са капките във водата, нека да има във всеки дом, за да е пълен със смях и упование в бъдещето”, пожела д-р Троева. Да изразят своята благодарност към неуморния денонощен труд и всеотдайните грижи, които полагат от екипа на АГО в „МБАЛ-Самоков”, на празника дойдоха бивши колеги, медицински специалисти от други отделения, представители на общинската администрация.
Началникът на АГ отделението д-р Пламен Спасов направи кратка равносметка на изминалата година: „През 2017 г. в отделението са лекувани 955 пациентки. 269 жени познаха неповторимото щастие на майчинството. В отделението е родена и една двойка близнаци. Оперативните родоразрешения са 87. С общите усилия на колектива са направени 182 операции със среден и голям обем. Нека с много сили, здраве и кураж да продължим да бъдем все така посветени на нашето благородно призвание – даряване на живот!“

Управителката на „МБАЛ – Самоков” д-р Красимира Ковачка заяви: “Приемете моите искрени поздравления по-случай Дена на родилната помощ, наричан по стар български обичай Бабинден. На днешния ден изказвам своята благодарност и уважение към всички вас, които стоите в основата на най-святото нещо в живота на всеки от нас –раждането на нашите деца. Зная, че празникът ви е веднъж в годината, но съм сигурна, че от думите стократно по-голяма е радостта ви в натоварените дни и нощи, когато срещу вас светят щастливите очи на майките, а вместо думи за благодарност ви посреща неукрепнал детски плач. Бъдете здрави, силни и търпеливи, защото професията, която сте си избрали, изисква много топлота и грижа, обич и себеотдаване. Искам да изкажа огромната си благодарност чрез д-р Спасов на целия екип на АГ отделението, защото тук благодарение на него, на старшата акушерка, има един истински екип. Работи се отлично в екип и всичко това показват и резултатите. Честит празник!“.

Главната сестра Ангелина Гаврилова поднесе букет на началника на отделението д-р Спасов, д-р Троева, д-р Антоанета Кънчева, д-р Пламен Николов, д-р Слава Иванова, на старшата сестра Снежана Маркова.