Кметът Атанас Камбитов: Втората кабинка в Банско е важна за подема на Пиринско, „зелените” са там, където има пари, само за 5 г. в Благоевград влязоха 300 млн.лв.

Атанас Камбитов

Предстои санирането на нови 70 сгради, общината ще монтира безплатни филтри на комините срещу мръсния въздух, жителите ще плащат 1 ст. на месец за ток

Втората кабинка не е важна само за Банско, а за развитието на целия Пирински регион. Ние искаме европейско развитие на туризма и затова кметовете в района сме обединени. На шествието в столицата се обърнах към тъй наречените „зелени“ и казах: Българи, не пречете на българи да живеят по-добре в България”, коментира актуалната тема кметът на Благовеград Атанас Камбитов. По думите му псевдозелените пречат и обжалват за обакти като магистралата „Струма“ и депото за отпадъци в Благоевград. „Защо ги няма „зелените“ в Самоков, защо ги няма в Ихтиман? Те са там, където има пари, това е истината. От тук нататък трябва съответните органи да направят проучване кой дава пари, на кой ги дава, за какво и какво се цели. В Благоевград имаме вече инвеститор и до 2-3 години ще развием инфраструктурата на ски курорт „Картала“, категоричен е кметът на Благоевград. Според него противниците на програмата по санирането, в която Благоевград е отличник, са хора, които нищо не разбират. В града до момента са санирани 160 блока. Очаква се процедурата да стартира по още 70 блока.

Камбитов призна, че проблемът с мръсния въздух стои от години в Благоевград. Той обясни, че в града хората се отопляват предимно на твърдо гориво и оттам идва голямата замърсяемост на въздуха. „След санирането все повече домакинства започнаха да се газифицират, обществените сгради отдавна са газифицирани. Ще монтираме на комините филтри, които ще улавят твърдите частици и в рамките на следващата година ще се оправи и това. Гражданите няма да плащат устройствата, а само еленергията за комина, която обаче е стотинки за месец.

Както в. „Вяра” писа, предстои в Благоевград да се сринат незаконните постройки в ромската махала. По думите на Камбитов – на всички, останали без покрив, ще се осигурят общински жилища. „Проблеми с ромите нямаме, всички работят, нямаме и много деца, отпаднали от училище. На последния кукерски фестивал дефилираха две групи от по 150 роми. Затова не деля хората на роми и българи, а действията им – на законни и незаконни”, обясин Камбитов.

Припомняме, че до 10 дни се очаква да стартират дейностите по изграждане на регионалната система за управление на отпадъците. То трябва да е готово до септември. Община Благоевград извозва отпадъците в депото на Сандански. За целта общинската фирма „Биострой” е наела 5-6 специализирани автомобила. Старата система за битови отпадъци в града вече не се използва. Новото депо ще се ползва от петте общини Благоевград, Симитли, Рила, Бобошево и Кочериново и ще бъде едно от най-модерните в страната.

В заключение кметът допълни, че 150 млн.лева са влезли в Благоевград за саниране, над 150 млн.лв. са влезли по оперативни програми и това са над 300 млн.лв. в общината за 5 години.