Веско Цинзов изуми със сребърен медал на скиатлона в Зеефелд, остана на 4,5 сек от титлата

Самоковецът Веселин Цинзов започна да се доказва като универсален играч. След като постигна няколко върхови постижения от началото на сезона в ски бягането, 31-годишният ас блесна и в новия и все по-популярен спорт скиатлон. Цинзов се качи на почетната стълбичка с второ време и сребърен медал в надпреварата в австрийския зимен център Зеефелд, която бе част от Международната ски федерация.
Интересното бе, че състезанието бе разделено на две половини от по 7,5 км бягане свободен и класически стил, което явно се услади на Веско и той заслужено ликува на подиума. Националът преодоля разстоянието от 15 км за впечатляващите 38,09 мин, като изостана на едва 4,5 сек от победителя Иманол Рохо от Испания.
За отличното постижение на Цинзов голяма роля изигра и усилената 14-дневна подготовка, която той проведе в района на високопланинската спортна база “Белмекен” в полите на Рила.
Другият самоковски представител в нетрадиционната спортна проява – Симеон Огнянов, намери сили да влезе сред най-добрите 30 бегачи, изпъквайки с 25-и резултат. Постижението на Симо се счита за добро, още повече, че младокът няма почти никакъв опит в скиатлона.

На снимката: Веселин Цинзов