Нено Димов: Протестиращите за Пирин не са съвсем наясно – 48 на сто застрояване са 200 кв.км, т.е. Пловдив и Варна, взети заедно

Протестите в защита на Пирин продължават

 

Хората, които протестират за парк Пирин, не са съвсем наясно, говорейки за 48 на сто застрояване, убеден е министърът на околната среда Нено Димов.

Как си представяте такова застрояване, това са 200 кв.км – Пловдив и Варна, взети заедно, каза той в кулоарите на НС. И посочи, че става дума за два процента, върху които само режимът се сменя.

Оттук нататък следва специализиран устрoйствен план, който трябва да мине през екологична оценка и оценка за въздействието, а при инвестиционни намерения и през ОВОС, защити процеса Димов.

За пореден път той подчерта, че според него протестите са политически, инспирирани от партии, които не са успели да минат два процента на последните избори. Нормалният демократичен процес е – печелите избори, сменяте законите и управлявате, препоръча им министърът.

Снощи се проведе пореден масов протест в защита на Пирин в София и няколко града в страната. Хиляди души за шести пореден път протестираха в защита на Национален парк Пирин.

Димов разясни също, че има два варианта за Витоша и двата се разглеждат, за да се види кой е обективният начин, по който може да се процедира, за да се развива паркът. Единият е приемане на новия план, който сега е върнат с допълнителни въпроси към дирекцията на парка, а другият – е изменение на съществуващия.

Паркът трябва да бъде върнат на софиянци, би трябвало да се преодолее съпротивата срещу неговото развитие, категоричен е екоминистърът, цитиран и от БТА. Дали съоръженията на Витоша трябва да бъдат ремонтирани или заменени с нови, трябва да реши потенциалният инвеститор, отбеляза той.

По думите му, за целта трябва да се разреши подобна дейност и да се преминат всички законови процедури. Ние сме блокирани от закона за горите и от действащия план, в който не се разрешават подобен вид дейности, допълни Димов.

Той посочи, че с носталгия си спомня как е карал ски на Витоша, но не си спомня с носталгия за въздуха, който е дишал тогава, защото сега въздухът на София е много по-чист, въпреки че не отговаря все още на необходимите изисквания.

Димов предостави конкретна информация и хронологията за развитието на плана на природния парк. Сроковете зависят от това дали този план трябва да има екологична оценка и дали това ще бъде обжалвано или не, каза министър Димов. Целта е срокът да е максимално кратък, заяви той.