Прокуристката Мария Иванова поема ръководството на общинската болница в Дупница до избора на управител

 

Методи Чимев (първият вляво)

Местният парламент освободи доц. Димитър Недин от поста, удължи срока за подаване на заявления за нов конкурс за шефския пост

Пламен Соколов хвърли бомбата: В хирургия, оргопедия или АГ е извършена операция за 250 лв., които са отишли за „Свети Джоб”

Костадин Костадинов и кметът Чимев: От болницата крият информация

Кирил Кирилов

Прокуристката на МБАЛ „Св. Иван Рилски” Мария Иванова ще управлява общинското лечебно заведение до избора на управител, реши местният парламент в Дупница на заседанието си. Освен това Общинският съвет удължи срока за прием на документи за участие в конкурса за управител на болницата, тъй като на предишната процедура не се яви нито един кандидат. Новият конкурс ще бъде в средата на февруари. Общинските съветници освободиха доц. Димитър Недин, който беше временно изпълняващ длъжността управител на болницата, но е подал заявление за напускане на поста. Заради липсата на титуляр, който трябва да подписва документите заедно с прокуриста на лечебното заведение, беше променен учредителният акт на болницата. Така прокуристката получи правомощия еднолично да подписва документи и практически ще може сама да управлява лечебното заведение.

Костадин Костадинов

Пламен Соколов

При обсъждането на докладната бе поставен въпросът как Мария Иванова ще съвместява работата в Дупница с останалите си ангажименти на административен директор на столична болница и външен експерт в други три лечебни заведения, две от които извън София. По колко часа ще идва прокуристката, попита Георги Пехливански.
Притеснения документите да се подписват само от един човек изрази д-р Пламен Соколов. Не ми се иска само прокуристът да подписва документи, при положение, че само преди 2 седмици гласувахме управителят и прокуристът да подписват заедно, а не поотделно, подкрепяйки принципа да има контрол между двамата, каза Соколов. Той предложи документите да се подписват от прокуриста и зам. -управителя д-р Йордан Никулчин. Коментирана бе и информацията, че д-р Никулчин е платил от джоба си 5 000 лв. за отопление в болницата. Пламен Соколов отново посочи, че на територията на болницата се извършва частна дейност и затова състоянието й е такова. „В едно от отделенията – хирургично, ортопедия или АГ, е извършена операция за 250 лв., които са отишли за „Свети Джоб”, а не за болницата. Рехавият протест на колегите в общинската болница в Дупница беше пародия. В общинската болница има тежък конфликт на интереси и хора, които искат статуквото да трае до безкрайност”, хвърли от микрофона поредната бомба Соколов.

Мария Иванова

 

От място апострофира д-р Кирил Кирилов, който отбеляза: „Това е на принципа ЕЖК (една жена ми каза). Недоказуемо е”.

Костадин Костадинов се усъмни в достоверността на данните за финансовото състояние на лечебното заведение, подавана от ръководството. Съветникът визира списъка с болниците в тежко финансово състояние, публикуван наскоро, в който дупнишката болница не фигурира. Костадинов даде пример с няколко задлъжнели лечебни заведения от списъка.


„Болницата в Гоце Делчев е с 240 човека персонал, има приходи 4,5 млн. лв. и 2 млн. лв. задължения. Болницата в Петрич, с 254 души персонал, има приходи 8,1 млн.лв., а задължения – 2,5 млн.лв., Казанлък – 370 души персонал, 7 млн.лв. приходи и 2 млн.лв. задължения. В Дупница болницата е с персонал 300 човека, 3 млн.лв. приходи, 2,5 млн.лв. задължения”, посочи Костадинов. Съветникът за пореден път изрази недоволство от упреците към политиците и общински съветници за състоянието на болницата. Къде са спасителите на болницата? Къде е Любомир Авджийски (представител на партия „Да, България” и юрист, бел. авт.), който идваше тук да протестира? Как не се намери в тая болница един лекар с морал, който да се яви на конкурс за управител?, зададе въпроси Костадин Костадинов.
Д-р Кирил Кирилов, който преди време беше в ръководството на болницата, отново изрази скептицизъм, че резултатът ще е същият, независимо от това кой е управителят. „Проблемът е системен, който и управител да дойде, няма да може да се справи. Населението намалява, пенсионерите се увеличават. Две болници за града са много. Който и да е управителят, само да не е крадлив,“ коментира Кирилов.

В дебата се включи и кметът Методи Чимев, който изрази становище, че в болницата не правят нищо, за да получат помощ от общината, а освен това не подават информация нито на него, нито на принципала – ОбС. Градоначалникът даде пример със справки за просрочените задължения, погасителен план и информация за неразплатени заплати на доктори за месец и половина. „Знаете ли, че е имало завишение на фонд „Работна заплата” в болницата? Не, че не трябва да се увеличават заплатите, но не е редно един санитар да получава колкото една медицинска сестра”, коментира Чимев.

Предложението относно удължаване на срока за подаване на заявления за участие в конкурса, насрочен с решение от 24 ноември миналата година, бе подкрепено с 28 гласа „за“ и 1 „въздържал се“. Вотът „въздържал се“ бе на Емил Христов.