Методи Чимев (първият вляво)

Местният парламент освободи доц. Димитър Недин от поста, удължи срока за подаване на заявления за нов конкурс за шефския пост

Пламен Соколов хвърли бомбата: В хирургия, оргопедия или АГ е извършена операция за 250 лв., които са отишли за „Свети Джоб”

Костадин Костадинов и кметът Чимев: От болницата крият информация

Кирил Кирилов

Прокуристката на МБАЛ „Св. Иван Рилски” Мария Иванова ще управлява общинското лечебно заведение до избора на управител, реши местният парламент в Дупница на заседанието си. Освен това Общинският съвет удължи срока за прием на документи за участие в конкурса за управител на болницата, тъй като на предишната процедура не се яви нито един кандидат. Новият конкурс ще бъде в средата на февруари. Общинските съветници освободиха доц. Димитър Недин, който беше временно изпълняващ длъжността управител на болницата, но е подал заявление за напускане на поста. Заради липсата на титуляр, който трябва да подписва документите заедно с прокуриста на лечебното заведение, беше променен учредителният акт на болницата. Така прокуристката получи правомощия еднолично да подписва документи и практически ще може сама да управлява лечебното заведение.

Костадин Костадинов

Пламен Соколов

При обсъждането на докладната бе поставен въпросът как Мария Иванова ще съвместява работата в Дупница с останалите си ангажименти на административен директор на столична болница и външен експерт в други три лечебни заведения, две от които извън София. По колко часа ще идва прокуристката, попита Георги Пехливански.
Притеснения документите да се подписват само от един човек изрази д-р Пламен Соколов. Не ми се иска само прокуристът да подписва документи, при положение, че само преди 2 седмици гласувахме управителят и прокуристът да подписват заедно, а не поотделно, подкрепяйки принципа да има контрол между двамата, каза Соколов. Той предложи документите да се подписват от прокуриста и зам. -управителя д-р Йордан Никулчин. Коментирана бе и информацията, че д-р Никулчин е платил от джоба си 5 000 лв. за отопление в болницата. Пламен Соколов отново посочи, че на територията на болницата се извършва частна дейност и затова състоянието й е такова. „В едно от отделенията – хирургично, ортопедия или АГ, е извършена операция за 250 лв., които са отишли за „Свети Джоб”, а не за болницата. Рехавият протест на колегите в общинската болница в Дупница беше пародия. В общинската болница има тежък конфликт на интереси и хора, които искат статуквото да трае до безкрайност”, хвърли от микрофона поредната бомба Соколов.

Мария Иванова

 

От място апострофира д-р Кирил Кирилов, който отбеляза: „Това е на принципа ЕЖК (една жена ми каза). Недоказуемо е”.

Костадин Костадинов се усъмни в достоверността на данните за финансовото състояние на лечебното заведение, подавана от ръководството. Съветникът визира списъка с болниците в тежко финансово състояние, публикуван наскоро, в който дупнишката болница не фигурира. Костадинов даде пример с няколко задлъжнели лечебни заведения от списъка.


„Болницата в Гоце Делчев е с 240 човека персонал, има приходи 4,5 млн. лв. и 2 млн. лв. задължения. Болницата в Петрич, с 254 души персонал, има приходи 8,1 млн.лв., а задължения – 2,5 млн.лв., Казанлък – 370 души персонал, 7 млн.лв. приходи и 2 млн.лв. задължения. В Дупница болницата е с персонал 300 човека, 3 млн.лв. приходи, 2,5 млн.лв. задължения”, посочи Костадинов. Съветникът за пореден път изрази недоволство от упреците към политиците и общински съветници за състоянието на болницата. Къде са спасителите на болницата? Къде е Любомир Авджийски (представител на партия „Да, България” и юрист, бел. авт.), който идваше тук да протестира? Как не се намери в тая болница един лекар с морал, който да се яви на конкурс за управител?, зададе въпроси Костадин Костадинов.
Д-р Кирил Кирилов, който преди време беше в ръководството на болницата, отново изрази скептицизъм, че резултатът ще е същият, независимо от това кой е управителят. „Проблемът е системен, който и управител да дойде, няма да може да се справи. Населението намалява, пенсионерите се увеличават. Две болници за града са много. Който и да е управителят, само да не е крадлив,“ коментира Кирилов.

В дебата се включи и кметът Методи Чимев, който изрази становище, че в болницата не правят нищо, за да получат помощ от общината, а освен това не подават информация нито на него, нито на принципала – ОбС. Градоначалникът даде пример със справки за просрочените задължения, погасителен план и информация за неразплатени заплати на доктори за месец и половина. „Знаете ли, че е имало завишение на фонд „Работна заплата” в болницата? Не, че не трябва да се увеличават заплатите, но не е редно един санитар да получава колкото една медицинска сестра”, коментира Чимев.

Предложението относно удължаване на срока за подаване на заявления за участие в конкурса, насрочен с решение от 24 ноември миналата година, бе подкрепено с 28 гласа „за“ и 1 „въздържал се“. Вотът „въздържал се“ бе на Емил Христов.

 

 

 

1 коментар

Comments are closed.