500 ученици разтърсиха пернишкия площад „Кракра” на маскарадното дефиле „Сурвакариада“

 

 

500 ученици от 18 пернишки училища разтърсиха площад „Кракра“ по време на маскарадното дефиле „Сурвакариада“, което по традиция предшества Международния фестивал на маскарадните игри. Облечени в кожи и надянали страховити ликове, младежите изгониха лошотията от града. С много емоция, вълнение и любов пресъздаваха обичая Сурва, който се предава от поколение на поколение.

 

„И тази година благодарение на вас имах удоволствието да поведа цветното шествие на Сурвакариадата. Щастлива съм, че виждам толкова млади хора, които да пазят и съхраняват традицията. Дефилето събра много красота и багри на маски и костюми , както и традиционните кожени облекла и ликове от пера, не липсват разбира се съвременни персонажи. Вие направихте града ни по-хубав и настроението страхотно. С тези думи се обърна към децата участници кметът на Перник Вяра Церовска, която беше придружена от заместник-кметовете Севделина Ковачева, Денислав Захариев, Владислав Караилиев и Йордан Павлов.

Градоначалникът отличи с грамоти всичките 18 пернишки училища, които вдигнаха градуса на настроението, а усмивките не слизаха от лицата им.