Министър Кр. Кралев поздрави призьорите от първия старт на Световната купа по сноуборд в Банско, обяви: Показахме, че сме отличен домакин

 

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев връчи букетите на победителите непосредствено след финала на паралелния гигантски слалом от Световната купа по сноуборд в Банско. №1 при дамите е Естер Ледецка (Чех), а при мъжете победител стана Джей Джей Андерсън (Кан). Официалното награждаване на призьорите беше на откриването на Световната купа на площада в планинския курорт.
Кралев връчи българския трибагреник и подарък на Радослав Янков, който днес празнува рожден ден, с пожелание да има повод да го развее в Пьонгчанг. За съжаление Радо не успя да си подари победа и отпадна в квалификациите. Нашето момче остана 18-и в пресявките с време 1:17.13 мин., като само 1 десета от секундата го лиши от място в топ 16 и класиране за осминафиналите.
Другите трима българи отпаднаха още след първия манш в квалификациите, като Димитър Ганичев е 49-и, Станислав Вангелов – 51-ви, а Михаил Кръшняк – 52-ри. При жените Теодора Пенчева финишира на 33-то място и не успя да се класира за втория кръг на пресявките.


„Изключително доволен съм от нивото на организацията на Световната купа. За пореден път Банско и Българската федерация по ски показаха, че са отличен домакин. Коментарите на състезателите и треньорите също са, че сме перфектни. Министерството на младежта и спорта и българската държава подпомогнаха организацията с 900 000 лв. и сме много доволни от това, което виждаме до тук. Винаги е голям празник за българския спорт и любителите на зимните спортове, когато има такива домакинства“, заяви Кралев.
„Голямата цел на министерството с подпомагането на такива домакинства е колкото се може повече деца да станат свидетели на майсторството на такива състезатели като Естер и Джей Джей и нашите Сани Жекова и Радо Янков. Защото това ги мотивира да бъдат по-активни в спорта и да обичат планината. А само с привличането на повече деца в спорта можем да очакваме да имаме резултати при професионалистите. Излишно е да коментираме всяка година колко е важна за България тази реклама, която има с организирането на подобни форуми. Аз се гордея с домакинствата, които правим не само в алпийските ски, а и в другите спортове “, каза още министърът и допълни, че Световната купа се предава в 54 държави по целия свят.
Кралев подчерта, че на Банско ще се строи единствено втори кабинков лифт и призова за спадане на общественото напрежение по темата.
„Има български граждани, които се притесняват, че покрай решението на правителството за изграждането на втори кабинков лифт могат да се случват различни строителни процеси в планината. Това категорично няма как да стане. Ние говорим само и единствено за строеж на втори кабинков лифт и това е решението на правителството. Така че въпросът е по-скоро гражданите да бъдат максимално добре информирани какво точно е решението. Многократно сме заставали зад тази позиция – и премиерът, и останалите министри, които имаме касателство към проблема, че няма да допуснем да има друго строителство в планината извън втория кабинков лифт. Всичко ще бъде съобразно екологичното законодателство, съобразно европейското законодателство, съобразно българското законодателство. Ясно сме изразили позиция, че втори кабинков лифт в Банско ще има. Но при спазване при всички закони – екологични, европейски и български“, каза Кралев.
Утре на Банско са стартовете при мъжете и жените в спийдбордеркроса с участието на Александра Жекова, а в неделя отново има паралелен гигантски слалом.