28 млн. лв. бюджет прие ОбС -Дупница, социалистите Станислав Павлов, Асен Илиев и Ивайло Петров гласуваха „против”,  Георги Пехливански – „въздържал се”

Станислав Павлов

 

Павлов към кмета Чимев: В бюджета няма и бледа сянка от мегапроектите, заложени в предизборната ви програма

Чимев: Община Дупница не е имала такъв бюджет, над 4 млн. лв. е инвестиционната програма,  още 12 млн. лв. да влязат в града от европейски проекти

Много бързо забравихте, че работихте за „Панел груп”, които прибраха златни имоти на общината, допълни градоначалникът

Павлов пита Емил Гущеровн за обвиненията на прокуратурата, ОбС шефът: Това са журналистически интерпретации

От ляво надясно: Кметът Методи Чимев, председателят на ОбС Емил Гущеров и зам. – председателят Йонко Гергов

 

 

28 772 281 лева е тазгодишният бюджет на община Дупница, който бе приет на първата редовна сесия на местния парламент. Стана ясно, че новата финансова рамка е с над 4 млн. лева повече спрямо миналата година. „За” бюджета гласуваха 26 от общинските съветници, против бяха трима – Станислав Павлов, Асен Илиев и Ивайло Петров от БСП, а съпартиецът им Георги Пехливански гласува с „въздържал се”. Предложението на кмета Методи Чимев и екипа относно бюджета провокира дебат, старт на който бе даден с предложението на д-р Пламен Соколов за изграждането на допълнителна връзка с автомагистрала „Струма” в района на „Пульовата воденица”.  Ежедневно ми се налага да пътувам за Благоевград и на отиване ползвам стария главен път Е-79, а на връщане – магистралата, защото пътният възел на Бинека е неудобен за Дупница. Влизането и излизането от града, ще се улесни, ако се изгради нов възел. Освен това в района може да се обособи база за складови дейности, да се привлекат инвеститори, заяви Соколов.

Георги Пехливански

Има условия за изграждането на пътни възли. Не може на всяка керемидка да се строи. Финансирането ще е много скъпо и в Агенция „Пътна инфраструктура” ще погледнат несериозно на това искане. Това е мисия невъзможна, заяви от микрофона Йордан Йорданов от ГЕРБ. Опонетите му продължиха с мнението, че трябва да се мисли в перспектива, да се опита, защото „за питане не бият”, а ползите ще са големи. Дадени бяха съвети да се потърсят хора с възможности по етажите на властта, които да помогнат, назовани бяха и имена. Костадин Костадинов дори посочи, че ако държавата не отпусне пари за възела, да бъде изграден с общински средства.

Не ми давайте акъл. Това не са реални неща. Вие може да искате да имате връзка с площада и магистралата. На г-н Пилев като заслужен деятел да направим връзка от Горна махала до Крайни дол, където има вила, намеси се отново Йорданов.

Кметът Чимев замени израза „не ми давайте акъл” с „не давайте съвет” и подчерта, че подобни идеи трябва да се дават от подготвени хора, подплатени с цифрички. Градоначалникът припомни, че сегашният възел „Бинека” не съществуваше в проекта и беше изграден по настояване на общинската управа и с главната заслуга на тогавашния министър на регионалното развитие Лиляна Павлова. Знам, че за да ти дадат, трябва да поискаш. Не пречи да опитаме, коментира още Чимев.

Георги Пехливански изрази становище, че държавата не помага  на общината, която трябва да иска повече. Наскоро едно проучване на Центъра за икономически изследвания показа, че 2/3 от България са като пустиня. Около 20 града дават 86 % от производството. Нарочно се прави така, че останалите населени места да са на доизживяване. Заедно със Северозападна България ние сме в сивата зона. Ние трябва да продължим да работим, но без помощта на държавата няма да можем да се справим, заяви Пехливански.

Станислав Павлов посочи, че за поредна година бюджетът не предполага по-интензивно развитие в икономиката, туризма, културата. Бюджетът коренно се различава от програмата, с която участвахте в изборите. В него няма и бледа сянка от мегапроектите, които бяха заложени, като ски-зоната над Бистрица. Чувахме за предприятие за автобуси, преди това и за паметник на св. Иван Рилски. Липсва импулс на този бюджет, заяви лидерът на столетницата. Определението на Павлов за бюджета бе „балансиран, но постна пица”.

Кметът Методи Чимев опонира с обяснението, че община Дупница никога не е имала такъв бюджет, посочи числа. Над 4 млн. лв. е инвестиционната програма. И още едни 12 млн. лв. да влязат в града от европейски проекти, това не е дошло от въздуха. Нека политиката да я има, но по същество, на свой ред каза Чимев. Градоначалникът упрекна социалистите, че не са присъствали на общественото обсъждане на бюджета, за да дадат предложения. Подчерта също, че Дупница е сред общините с най-ниски данъци в страната, което е добра предпоставка за привличане на инвестиции. До няколко седмици ще имаме хубави новини по проекта за ски-зоната над село Бистрица, обяви Чимев. Кметът посочи още, че с бюджета се обръща внимание на инфраструктурата, която е в окаяно състояние.

Да припомня ли за дружество „Панел груп”, за което някои много услужливо работиха, и златни имоти вече не са на общината. И какво можеше да се направи, ако тези имоти бяха на общината и тя имаше възможността да ги продаде. Много бързо забравихте това, обърна се към опонентите сиг радоначалникът.

Общественото обсъждане винаги е абсолютна бутафория, включи се Пламен Соколов. Той заяви, че общинската управа трябва да мисли за задържане на младите хора, които завършат медицина в града, и отпускане на стипендии на кандидат-доктори, за да не закъса общината след години за медицински кадри. Струва ми се, че общината върви след хората, а трябва да е обратното и да е инициатор на действия. Нашият бюджет е конюнктурен, обясни Соколов. Съветникът допълни, че е грешка на обсъждането на бюджета не са поканени двамата депутати от града Радослава Чеканска и Иван Ибришимов.

Костадин Костадинов каза, че финансовата рамка е „от части бюджет на растежа”. Посочи, че положителното на бюджета е, че  насочен към инфраструктурата и конкретно към ремонти на улиците, които са в окаяно състояние. Нашата група подкрепя бюджета, защото винаги сме били на принципа имаш 5 лева, харчиш 5 лева. Всички знаем, че до скоро бяхме „тежко финансово болни”, кметът нямаше 5 лв. да плати нещо. Не вярвах, че ще успее да привлече над 5 млн. лв., защото знам какво представляват институциите в България. Бях скептичен, но общината вече е финансово стабилна. Защо да не помечтаем и за привличането на инвеститори”, каза Костадинов.

Христо Михалчев от Реформаторския блок се поинтересува за заложените в бюджета 8 000 лева за нефункциониращия от године закрит плувен басейн в СУ “Св.Климент Охридски”, тъй като информацията в проекта за бюджета не е достатъчна. Стана ясно, че средства са предвидени за изработване на работен проект средства. Кметът Чимев обясни, че след като общината преди 3 г. е опитала да отдаде съоръжението на инвеститор, а след това на концесия, но това не се е осъществило, сега ще бъде изготвен проект. „Жалко е да нямаме закрит басейн, който да се използва от хората. Затова ще бъде изготвен проект, за да осигурим финансиране за него. Знаете ли колко млади хора ме питат за басейна и с основание. Трябва да го пуснем в действие”, смята градоначалникът.

Д-р Лорета Николова посочи, че групата на „Народен съюз” ще подкрепи бюджета, с мотиви, че е предвидена голяма сума за инфраструктурни проекти. Миналата година общината излезе от финансовия колепс. Според нас с този бюджет се залага на едно добро развитие на Дупница в бъдещетази. От групата са доволни,  че са предвидени 100 000 лева за ремонт на “Джамията”. Георги Райнов декларира, че от БДЦ ще подкрепят бюджета, но е нужна една корекция. Обясни, че има грешка в проекта и е записана годината 2017-а, вместо 2018-а.

Йордан Йорданов

Председателят на местния парламент Емил Гущеров обърна внимание, че съветниците са показали креативност. „Благодаря на всички вас за позитивния тон на обсъждане на бюджета и за положителните коментари. Наистина това е един много добър бюджет, който ще даде възможност за развитие на община Дупница. Забелязва се вече сериозен интерес към общината от инвеститори и вече се водят разговори с тях, с което са запознати и съветниците от повечето партии тук. Това е пътят”, каза Гущеров.

В началото на заседанието лидерът на БСП Станислав Павлов директно поиска информация от ОбС шефа относно публикациите, че Софийска градска прокуратура е повдигнала обвинение срещу 6-има бивши служители на ръководни постове „Напоителни системи“, сред които и Емил Гущеров. „Наистина ли е повдигнато обвинение към 6 човека, между които сте и Вие?”, попита Павлов.

„Няма от какво да се притеснявате, вие като част от колективния орган, на който съм председател, нито аз имам от какво да се притеснявам. Към момента нямам връчено обвинение и не мога да коментирам журналистически интерпретации по тази тема.
Не мога да коментирам неща, които не са се случили. Живеем в демократична държава и когато има нещо, след решение на независимите институции, едва тогава може и вие да заклеймявате някои, който и да е той, че е извършил престъпление“, отговори Гущеров.

 

ОбС -Дупница