Македонски политик посочи решение за спора за името с Гърция, по подобие на договора на Скопие с България

Али Ахмети

 

Според лидера на Демократичния съюз за интеграция Али Ахмети решението на спора за името между Гърция и Македония трябва да бъде по подобие на македонския договор за приятелство с България, тоест трябва да съществува консенсус между двете правителства и след ратификация от двата парламента въпросът да бъде приключен. Това пише македонското издание „Локално“, като се позовава на интервю на Ахмети, дадено за неделното издание на гръцкия вестник „Катимерини“.

„Ние участваме в преговорите, за да решим проблема, а не само заради самите преговори“, е отбелязал Ахмети, според когото намирането на решение по спора за името е от изключителна важност за Македония, тъй като ще й позволи да влезе в НАТО и ЕС. Ахмети е уверил гръцкия вестник, че ако в името на републиката се съдържа терминът „Македония“, това не означава, че Скопие има териториални претенции към своя южен съсед. „Ако този проблем не бъде решен, нещата ще се развият лошо“, смята лидерът на ДСИ, според когото за Атина също ще има неприятни последици при провал на преговорите.

Ахмети подчерта, че ако решение на спора не бъде намерено, „това може да изведе на повърхността стари амбиции на архаични кръгове за преначертаване на границите на Балканите“.