Борисов: Спрете се малко с протестите, в Давос няма баир без десет лифта

“Тамън се договорим с румънските колеги, и те влизат в ареста”, оплака се премиерът

“Спрете се малко с тези протести! Не може в Давос на един баир да има 10 лифта, а у нас да се правят протести само за един. И пак протест ще ми правят. Казвам им: “Хора, спрете се малко”. Ето сега в Давос – броя, броя, броя, броя – няма баир без 10 лифта. А ние искаме едно лифтче – само едно лифтче още да има. И протести, протести, протести за един лифт”.

Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на 12-ата годишна среща на бизнеса с правителството, организирана от в. “Капитал”. Основна тема на форума беше “Ще постигне ли България устойчив ръст, докато губи човешки капитал? Как българската икономика да стане атрактивна за работещите в чужбина?”, което не попречи на министър-председателя да вземе отношение по всички актуални проблеми, сред които и гражданските протести срещу плановете за застрояване на Пирин.

“Не считам, че хората трябва да се обиждат. Но за един лифт – аз съм им дал гаранция – една керемида повече няма да допусна да се направи. Нека да следим процеса, ако има нещо подобно, тогава излизаме на протест и ние заедно с другите”, каза Бойко Борисов. Неговата “гаранция” – заявена на думи и пред Европейския парламент, обаче е в противоречие с правителственото решение по казуса, в което никъде няма гаранции, че ще строи само един лифт.

На излизане от залата, посрещнат с провокативен въпрос на “Канал 3” защо изобщо присъства на форум на “Капитал”, Борисов и финансовият министър Владислав Горанов отговориха, че не се страхуват да изложат позициите си пред която и да било медия и че така разбират свободата на словото. “Аз винаги съм бил за свободата на словото. Никой не може да ми каже, че вестник “Капитал” и техните медии не са медии и като са ме поканили, аз съм длъжен да дойда и да отговоря на всички въпроси. Така разбирам свободата на словото”, заяви Борисов.

Ние сме зелени, но не като някои зелени, които отвътре са червени като динята

“Против съм конфликта между зелените и една част от правителството, но за един лифт аз съм им дал гаранции. Една керемида повече няма да допусна да се направи. Ще следим процеса и ако има нещо, излизаме на протест и ние. Ние винаги сме били наистина “зелени”, а не като някои зелени, които отвътре са червени – като динята”, коментира премиерът.

В изказването си Борисов ту се фокусираше на сериозни въпроси, ту преминаваше към по-маргинални теми и шегички в типичния си стил.

България и Македония дадоха пример

Впоследствие премиерът се впусна в темата за Западните Балкани, като обясни, че България и Македония са дали пример за добросъседство за разлика от Хърватия и Словения, чийто конфликт бил “смешен”“за едно малко заливче, 0.06% от територията”, където можело да се влезе от едната в другата държава “по бански”.

Борисов коментира още, че политическият елит на Балканите усеща, че сега е моментът да демонстрираме разум и да покажем на Европа, че не генерираме проблеми, а успехи и места за добри инвестиции.

“Не обичам да деля Балканите, защото така сме свързани, че всяка една държава може да генерира такова напрежение, че да срине останалите. Само преди години нещата, които се случиха в Косово, например. Така че България и Македония действително дадоха голям пример, че и на Балканите има страни, които въпреки големите противоречия, особено на тема “история”, могат да си сътрудничат и да отворят пътя си напред. И другите държави трябва да направят така”, каза Борисов.

Премиерът коментира и темата за инфраструктурата на Балканите. “Каква беше оста досега – София-Истанбул, София-Белград, София-Солун и оттам нататък Балканите ги няма. Аз съм изключително благодарен, че дори на пресконференцията с Ангела Меркел се съгласихме основната ос, която сме длъжни да направим, е София-Скопие-Тирана-Кьолн”, каза още той.

Седем пъти правим срещи с румънските колеги и след два месеца те са в ареста

Борисов изрази надежда, че в най-скоро време ще проработи и румънският модел и в Румъния ще има правителство, защото сега управляващите там непрекъснато се сменяли и нямало как да се работи. “Седем пъти правим срещи с румънските колеги и два месеца по-късно те са в ареста един по един, един по един, един по един. И тамън се договорим за третия мост и търсим финансиране за другите два, и тях ги няма, защото влизат в затвора. Сега наново трябва да правим съвещания. А третият мост с Румъния е изключително важен, защото има много банки, които се натискат да дават кредити”, заяви Борисов.

“Трябва да има жп линия, да има магистрала, защото като тръгнем да правим бизнес с Албания, Македония и др., ни трябват няколко денонощия, за да се пренесе един товар. А това е прекрасна част на Европа с може би най-добрите ареали за животновъдство, прекрасно място за туризъм и страхотно място за инвестиции. Ние трябва да им предложим инфраструктура, която ще създаде възможност за инвестиции, и трябва да имаме ясен план”, посочи той.

Защо не отидох на вота на недоверие

Борисов коментира още защо не отишъл на вота на недоверие в парламента. “Защо да ходя да се обиждаме там? Не отидох заради уважението към парламента, защото съм човек и като започнат да ме обиждат, ще забравя, че председателстваме съвета”, каза още той.