След публикации на „Вяра”: Прокуратурата привлече като обвиняеми радомирското кметско дуо П. Алексиев и Л. Димитрова за финансови и документни машинации

Любка Димитрова и Пламен Алексиев

Двамата обясняват как 49 835 лв. за ремонт на пътя Радомир х. „Орлите” и Радомир – Друган потънаха в дупки за 1600 лв. на улички в Радомир

Прокурорът от Окръжна прокуратура – Перник, Анита Джамалова привлече като обвиняеми кмета на Радомир Пламен Алексиев и заместничката му Любка Димитрова. Обвинението е за финансови нарушения в особено големи размери. Постановлението е от 23.01.2018 година и касае документни и финансови машинации.

Пламен Алексиев е обвинен, че е отклонил 49 835 лв., предназначени за ремонт на пътя Радомир – хижа „Орлите” с дължина 5,3 км и Радомир – Друган от 2,9 км. Двете трасета са били осеяни с дупки, но парите са заминали за ремонт на улици в града. Ремонтът на тези две улици обаче погълнал едва 1600 лв.

Симеон Димитров-Барона

Зам.-кметът Любка Димитрова е обвинена, че е съставила документ с невярно съдържание, в който е написано, че трасетата Радомир – хижа „Орлите” и Радомир – Друган са отремонтирани, което фактически не е вярно.

Кметът така е създал недоверие от страна на гражданите към държавата и дейността на финансовите органи, пише в документите на прокуратурата.

Междувременно жители на Радомир са поискали двамата да бъдат отстранени от длъжност, докато съдът не се произнесе.

Алексиев ще трябва да обясни факта, че на 10.12.2015 година в Радомир в качеството си на длъжностно лице в нарушение на бюджетен закон – чл.51, ал.1, чл.52, чл.55, ал.1 и чл.94, ал.4 от Закона за публичните финанси, се е разпоредил с бюджетни средства с целево предназначение в размер на 39 835.11 лева. Парите представляват целева субсидия за капиталови разходи, предназначена за изграждане на основен ремонт на общински пътища. Помощта е предоставена на основание чл.50 от Закона за държавния бюджет на Р България за 2015 година и отпусната на община Радомир по реда на чл.53, ал.6 от Закона за държавния бюджет на Р България за 2015 година. Те обаче не отиват по предназначението, а за ремонт на общински улици в Радомир, намиращи се в жк “Арката“ и ул. “Голобръдска“ и за ремонт на път РЕR 1131 с. Друган – с. Старо село вместо за ремонт на път РЕR 3137 гр. Радомир – хижа “Орлите“ с дължина на участъка 5,3 км и ремонт на път РЕR 3138/І-1/ от пътя ІІІ-627 гр. Радомир – с. Друган (подстанция „Червена могила”) с дължина на участъка 2,9 км, предвидени в поименния списък на капиталовите разходи (приложение №7 към решение №6 от 13.02.2015 година на Общинския съвет – Радомир).

„От деянието са настъпили вредни последици за държавата, изразяващи е в неремонтиране на път РЕR 3137 Радомир – хижа “Орлите“ и на път РЕR 3138/І-1/ от пътя ІІІ-627 гр. Радомир – с. Друган (подстанция „Червена могила”), както в създаването у гражданите недоверие към държавата и функциите на финансовите й системи – престъпление по чл.254а, ал.2 вр. ал.1 от НК”, пише в прокурорското постановление, издадено на 23 януари.

Като обвиняем е привлечена и Любка Димитрова за това, че на 22.10.2015 г. в Радомир, в качеството си на длъжностно лице, изпълняващо длъжността кмет на община Радомир, оправомощена със Заповед № 663/2015 г. на кмета на община Радомир П. Алексиев, в кръга на службата си е съставила официален документ – Протокол №4 от 22.10.2015 година за установяване извършването и заплащането на натурални видове СМР, в който е удостоверила неверни обстоятелства за извършване на СМР за ремонт на път РЕR 3138 от път ІІІ-627 гр. Радомир – с. Друган (подстанция „Червена могила”), на стойност 20 900 лева вместо реално извършени СМР на същия път за сумата от 1064.89 лева с цел да бъде използван този документ като доказателство за тези обстоятелства – чл.311, ал.1 от НК.

Вестник „Вяра” многократно е давал гласност на опасенията на радомирци, че фирми, близки на съпруга на Любка Димитрова – Симеон, известен с прякора Барона, шарят по обектите в общината.

Според хората Барона е подизпълнител на почти всичко, което се строи или руши в Радомир, включително и на разрушените казарми.

Симеон Димитров седи от лявата страна на кмета, а пък съпругата му Любка – от дясната страна на Алексиев. Радомирци питат морално ли е цели семейства да работят в общината, все едно тя е частна фирма на кмета.

По този въпрос обаче Любка Димитрова е категорична: „Да, морално е, защото аз съм назначена от Пламен Алексиев, а съпругът ми е избран от радомирци”. Едно е ясно – семейство Димитрови са любимците на кмета Пламен Алексиев.

През 2016 г. радомирци алармираха: „В община Радомир върви поръчка, която вероятно ще бъде спечелена от фирма, близка до властта. Общината сякаш иска да преразпределя всички пари като за последно. Приятелствата между бизнесмените в общината явно се пренесоха във властта, което хвърля сянка на съмнение относно честността и коректността на спечелените поръчки, а Радомир се превръща в нарицателно за схемата „Батко и братко”, казаха тогава радомирци. Те попитаха: „Коя е фирмата и с чие разрешение тя от 2-3 дни започна ремонтни дейности по улиците. В сряда машините бяха на улица „Батенберг”, но те са пръснати из целия град. Интересуваме се, защото сумата за рехабилитация надхвърля половин милион, а обществената поръчка е все още на етап подаване на документи, а ето че вече някой работи усилено в града”, писа ни преди две години радомирец, пожелал името му да не бъде споменавано.

На нито една от машините нямаше обозначено името на фирмата.

Потърсен за коментар, кметът Алексиев отказа да даде информация по случая.

Тогава радомирци заявиха, че са абсолютно сигурни коя е фирмата, която започна ремонтите, още преди да бъде обявен победителят в обществената поръчка.

Алексиев и Димитрова бяха потърсени за коментар, но отказаха да отговарят на въпросите ни. Те запазват правото си на отговор.