НАДЕЖДА КЛИНЧЕВА

Гл. архитект на община Самоков Надежда Клинчева: Цялата реализация на проекта е около 60 млн. лв. без ДДС

 

Проект от Великобритания спечели реконструкция на „Златния триъгълник” в зимния курорт Боровец. Победителят в международния архитектурен конкурс е проект №113, с авторски екип на William Mathews Associates Ltd, Великобритания, съобщиха организаторите на проявата. На второ място – проект №156, с авторски екип Агенция Дизайн и Архитектира АД – АДА, България, и трето място –  проект №147 с автор Петър Рафаилов – „Проджект Витае” ЕООД, България. Четвърто и пето място са за проект №118 с автор Институт за градско планиране АД и проект №128 Critical Design Studio, Турция. Победителите бяха избрани от журито на конкурса измежду 40 проекта от 17 държави. Освен парична награда от 20 000 лв. екипът, премиран на първо място, получава правото за директно договаряне на работна фаза на инвестиционен проект. Класираните на второ място получават парична премия от 12 000 лв., а тези на трето – 8000 лв. Четвъртото и петото място получават две премии от по 5000 лв.

William Matthews Associates e основано през 2013 г. и базирано в Лондон архитектурно студио. Преди създаването на фирмата архитект Уилям Матюс е старши архитект в офиса на Ренцо Пиано в Париж. Уилям Матюс ръководи проектантския екип на най-високата сграда в Лондон – Shard. Зоната, която ще бъде обновявана основно, се намира в най-оживената и атрактивна част на курорта, в непосредствена близост до финала на ски пистите и началните станции на лифтовете, както и до някои от най-големите хотели. Тя се е формирала през 1992 г., когато се разрешава поставянето на множество преместваеми търговски обекти. С течение на времето обаче те много са се надстроили и разширили, без спазване на устройствени правила, санитарно-хигиенни и противопожарни изисквания. В същото време нетрайният им статут не дава сигурност на наемателите и те нямат желание да ги поддържат в добро естетическо състояние. Главният архитект на община Самоков арх. Надежда Клинчева обясни, че идеята е старите преместваеми обекти да бъдат премахнати поради нетрайния им градоустройствен статут. „Всичко ще се гради в съответствие с новото проектно решение. След това, пак чрез конкурс или с търг по ЗОП, ще се установят новите наематели, като основният собственик да остане общината. Относно цената на реализацията на проекта тя поясни, че максималното й ниво е 60 млн. лв. без ДДС, но е възможно инвестицията да бъде много по-малка. Засега няма точна програма за изпълнението, защото предстои изработването на градоустройствен план, технически проект и избор на изпълнител. Не можем да се ангажираме с точно време за реализацията”, каза арх. Клинчева и добави, че поне до края на този програмен период за проекта не могат да се търсят пари от еврофондовете.

 

 

1 коментар

  1. Вероятно е фирма на Лобутов регистрирана в Британия от подставено лице, това му е редовния номер.Прави го, защото иначе цял град ще ревне срещу него, защото всички знаем, че освен шашми няма друго в главата. По някое време по-късно може да купи британската фирма, така правеше с ВЕЦ-овете. Започваше ги Сл. Гергинов-от Лев Инс и разпространяваха усилено слуха, че ВЕЦ-а е на Алексей Петров, та всички да се плашат и никой да не смее да гъкне. А след като уредеше с подкупи и обаждания на Явор Коюмджиев всички разрешителни, “купуваше” фирмата от Славейко, а на него даваше по един апартамент в София. По едно време намери от някъде даже и италиански мекерета и др. подобни, натариса ВЕЦ даже даже и на Валентин Златев. Умен, ама за шоп! Пак е подкупил и Клинчева и останалите общинари.

Comments are closed.