Парламентът задължи Ананиев до три месеца да представи концепция за стабилизиране на общинските болници

Кирил Ананиев

 

В рамките на няколко месеца ще разработя нов модел за регистриране, функциониране, управление и финансиране на медицинската помощ. Такъв ангажимент пое пред Народното събрание министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Изказването му в пленарна зала бе в рамките на разисквания по питане към него относно запазване и развитие на общинските болници.

Ананиев заяви, че новият модел трябва да промени и измести съществуващия, който е от 1999 г. и се е изчерпал напълно.

“Нашето здравеопазване е болно. То се нуждае от лечение. Само че толкова много години никой не написа рецептата за това лечение”, заяви министърът, цитиран от БТА. Той пое ангажимент да проведе сериозно обсъждане с всички институции, които са заинтересовани – експертите в Министерски съвет, комисиите в Народното събрание, съсловните организации, асоциации и сдружения.

“След дебата ще изготвим съответните законодателни промени, които да са готови до есенната сесия на парламента, за да можем да подготвим системата да работи по новия механизъм от 1 януари 2019 г. Ако не ни стигне времето, ще направим всичко възможно да го въведем от 1 април 2019 г. с новия рамков договор”, уточни министърът.

Народните представители посрещнаха думите му с аплодисменти.

“От нашата парламентарна група ще получите помощ и съдействие по обсъждането и въвеждането на този нов модел у нас“, заяви депутатът от БСП проф. Георги Михайлов.

Вследствие на разискванията парламентът прие решение, с което задължи министъра на здравеопазването до месец да представи в Комисията по здравеопазването методика за финансиране на общинските болници, а в срок до три месеца да представи концепция за тяхното стабилизиране, оздравяване и развитие.

Кирил Ананиев призна, че общинските болници имат проблеми – структурни, управленски, кадрови, финансови. Към края на миналата година неразплатените разходи на общинските болници възлизат на 98 млн. лева, в това число и 43 млн. лева, които са просрочени към кредиторите и длъжниците.