“Топлофикация” – Перник отнесе 30 000 лв. глоба, решението на административния съд – окончателно

Директорът на РИОСВ Пламен Ангелов

Санкцията е от директора на РИОСВ Пламен Ангелов заради постъпили 23 764 т отпадъци на сгуроотвал „7 септември” след допустимия срок

 

Пернишкият административен съд потвърди санкция в размер на 30 000 лв., наложена на местната “Топлофикация” от директора на РИОСВ Пламен Ангелов. Наказанието е заради неизпълнение на условията в комплексното разрешително, дадено на топлофикационното дружество.

Наказанието е заради сгуроотвал “Седми септември”, където са постъпили 23 764 т отпадъци от дейността на ТЕЦ “Република” след допустимия за това срок, съобщават от съда. За транспортирането им операторът използвал съществуващите сгуропроводи, което също е нарушение на комплексното разрешително.

Първоначално с решение на Районен съд – Перник имуществената санкция на “Топлофикация” била намалена на 15 000 лв. След обжалване Пернишкият административен съд отмени решението на Районния съд и потвърди изцяло наказателното постановление на директора на РИОСВ.

Решението не подлежи на обжалване и протест.

Припомняме, че в края на миналата година ПАС потвърди санкция от 10 000 лв. за местната “Топлофикация”, наложена от Регионална инспекция по околната среда и водите, която е базирана на установено нарушение на Закона за опазване на околната среда и водите. При извършената проверка на място било установено, че на територията на разрушената охладителна кула 3 се съхранява значително количество отпадъци: сгуропепелна маса и отпадъци, генерирани от работата на сероочистващата инсталация.

Боклукът бил разположен върху площ 1,8 дка на открито на купчини, на някои от които височината достигала 3 м.

“Топлофикация – Перник ” АД обжалвало най-напред наказателното постановление пред Районен съд, който потвърдил санкцията. Решението на Пернишкия административен съд по този случай е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.