Ужас в самоковското село Шипочан! 10 м пламъци изпепелиха покрива на 80-год. Стания Вакарелска, огънят тръгнал от запушен комин

Здравко Пенев

Беше страшно, кметът Здравко Пенев се хвърли в стихията с новите си дрехи, твърдят очевидци

Огнеборците Румен Божилов, Димитър Христов, Светослав Георгиев, Александър Ненов, Чавдар Тричков са бориха 4 часа

Огнен ужас преживяха в самоковското село Шипочан. Голям пожар изпепели покрив на къща и вдигна на крак кмета на селото Здравко Пенев и местните огнеборци. Огнената стихия лумнала в дома на 88-годишната Стания Вакарелска. Сигналът е подаден от жители на селото първо до кмета Здравко Пенев. Той от своя страна веднага е сигнализирал на 112. Докато пристигнат огнеборците от Самоков, кметът Пенев веднага е запретнал ръкави и се е притекъл пръв на помощ първо на баба Стания Вакарелска, а след това се заел и с гасенето. Пенев през цялото време е звънял на хора от селото да идват на помощ. Десетки жители и много съседи на семейството, след като разбрали и  видели огромните пламъци, които излизали от покрива на баба Стания, веднага са се притекли да помагат. Докато пристигнат огнеборците от Самоков, мъже, жени от селото грабнали маркучи, кирки, лопати, кофи с вода, колкото могли да носят, и хукнали да гасят. Цяло село бе потресено от големия пожар. Плачещи жени със съчувствие успокояваха баба Стания, дали й успокоителни медикаменти. 2 противопожарни автомобила от РСПБЗН-Самоков били изпратени на място за овладяване на огнената стихия. Повече от четири часа огнеборците са се борили с пламъците. Пламъците много бързо обхванали покрива и се разраснали още повече от силния вятър. Ситуацията се усложнила. Изгорял е гредоредът. „Причината за възникването на пожара е непочистен комин. Пострадали няма. Спасени са етажите и други сгради в съседство. Над 5 тона вода се изсипа в къщата, за да се загаси пожарът”, съобщиха от пожарната.

Благодарение на намеса на огнеборците Румен Божилов, Димитър Христов, Светослав Георгиев, Александър Ненов, Чавдар Тричков пожарът бе овладян и не бе допуснато пламъците да обхванат и долните етажи на потърпевшата.
„Беше страшно! Пламъците бяха поне 10 метра високи. Благодарение на професионализма на момчетата от пожарната не се запалиха и други къщи. По едно време си мислехме, че няма да успеят да спасят къщата, толкова голям беше огънят. Всички съседи бяхме на крак, кметът Пенев също, изкарахме целия съботен ден навън при силната буря и дъжд. Не знаем как се е запалило, а и лично аз разбрах, когато чух сирените на пожарните, чак тогава видях, че гори къща“, разказа местна жителка. Други споделиха, че пожарните автомобили са били затруднени и им се наложило да обикалят и влизат от едната страна на улицата.

Кметът на селото Пенев благодари на екипите огнеборци за бързата реакция и адекватните действия по гасене на пламъците.  „Часове наред самоковските пожарникари се бориха с огъня, които мигновено се отзоваха и демонстрираха страхотна екипна работа и компетентност”, споделя Пенев. Жителите на селото смятат, че самоковският екип и кметът на селото са добър пример за всички огнеборци. „Спасиха Стана от гибел. Хубаво би било, ако всички пожарникари владеят така добре работата си“, казват те.
Благодарностите не спират до тук. Признателност изказва и баба Стания към кмета на селото, който в деня на инцидента бе повикан пръв на мястото. Пенев се отзова мигновено и направи и невъзможното.