На 81 г.: Уж политически труп, а Берлускони отново на преден план!

Силвио Берлускони

Той е единственият, който може да успее и от болничното легло!

Наричаха го “политически труп”, казваха, че упадъкът му бил неумолим, но 81-годишният Силвио Берлускони отново излезе на преден план на италианската политическа сцена месец преди парламентарните избори, които той иска да спечели за цялата десница, пише  Франс прес.
Но Каймана (един от многобройните му прякори) се завръща след отслабени позиции. “Форца Италия” (ФИ), партията на Берлускони, “имаше през последните години лидер, който, по различни причини, нямаше кой знае какво присъствие на изборния пазар”, припомня Антонио Ното, директорът на италиански институт за проучване на общественото мнение.
И това не е случайно. Заради съдебните си неволи (от 2013 г. той не може да заеме изборни длъжности заради присъда за данъчна измама), здравословните си проблеми (операция с отваряне на сърцето от 2016 г.), загубата на футболния си клуб (“Милан” бе продаден на китайци) и атаките на френския гигант “Вивенди” срещу неговата медийна империя “Медиасет” Силвио Берлускони почти отсъстваше от националната политическа сцена.
“Тази липса на лидера със сигурност отклони гласове от ФИ към популисткото Движение “Пет Звезди” (ДПЗ). Днес Берлускони си връща част от тези избиратели”, уверява Ното.
Преди една година, през февруари 2017 г., ФИ имаше подкрепа от максимум 12 процента – с 1 процент по-малко от своя конкурент вдясно, Северната лига (СЛ) на Матео Салвини – крайнодясна партия, близка до френския Национален фронт.
Днес ФИ събира над 18 процента срещу 13 процента за СЛ според последните проучвания на общественото мнение.

Залогът е голям, тъй като ФИ и СЛ, двата стълба на коалиция от четири десни и крайнодесни партии, имат споразумение: онази, която вземе дори с един глас повече от другата, ще излъчи бъдещия министър-председател.
И сегашните сондажи навеждат на мисълта, че ако някой политически лагер е в състояние да спечели мнозинство в парламента, това е десницата. Нито левицата, нито популистите се доближават до тази възможност.

Силвио Берлускони, който през септември навърши 81 години, отдавна е обсебен от външния си вид, не се колебае да прибягва до присаждане на коса или многобройни лифтинги, до степен, че днес усмивката му да изглежда малко скована.

И макар да не се е отказал да контролира външния си вид, Берлускони вече залага на нещо друго.

“Той се опитва да изпрати послание, че старостта не е период на залез и упадък, а етап от живота, пълен с мъдрост и опит”, смята Ното, според когото той се стреми също да “възобнови сантименталната връзка със своите традиционни избиратели”, които са остарели заедно с него.
Здравето на Силвио Берлускони обаче предизвика безпокойство сред съпартийците му в последните дни, защото той отмени участието си в няколко телевизионни и радиопредавания в момент, когато предизборната кампания е в разгара си.
“Единственият, който може да успее и от болничното легло, е Силвио Берлускони. Още повече сега, когато не е добре и предизвиква вълна от симпатии у италианския народ”, коментира Роберто Д’Алимонте, политолог в Международния свободен университет за социални изследвания в Рим.
Принуден да отстъпи властта през 2011 г., когато Италия потъна в криза под разтревожения поглед на европейските си партньори, Берлускони остави след себе си много критикувано наследство.
Защо тогава се завръща? Една част от страната го мрази, но друга се прекланя пред него. Това са предимно възрастни хора, които просто искат отново да му повярват.
“Здравей, президенте, винаги съм имал доверие в теб, ти си по-интелигентен и само посредствените и провалилите се критикуват твоите успехи във всички области”, написа например миналата седмица петдесетинагодишният Умберто Антонели на страницата на Берлускони във Facebook.