ВСС бламира Лозан Панов за смяната на екипа му

Лозан Панов

 

Заместникът му Красимир Влахов си подаде оставката с нападки към шефа на ВКС

Висшият съдебен съвет отхвърли във вторник предложението на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов за освобождаването на заместника му Красимир Влахов.

Едва четирима членове на Съдийската колегия на ВСС подкрепиха искането на Панов, а 10 се обявиха “против”.

След бламирането на Панов от страна на ВСС, Влахов веднага си подаде оставката. Шефът на ВКС Лозан Панов иска съдия Светла Димитрова за свой заместник и ръководител на Гражданската колегия на съда.

Скандалът

Рокадата във ВКС мина през тягостен скандал, който продължи и на заседанието в Съдийската колегия на ВСС. През лятото Лозан Панов изненадващо поиска Влахов да си подаде оставката. Съдията отхвърли искането на шефа си с аргумент, че той е назначен след гласуване на колегите си от Гражданската колегия. Позицията на заместник-председателите на ВКС не е ограничена от определен мандат.

Лозан Панов не се отказа и свика пленума на съда, който да реши въпроса. По време на заседанието той атакува остро своя заместник, наследен на позицията от предишния шеф на ВКС Лазар Груев. В крайна сметка пленумът одобри предложението на Панов за назначаване на съдия Светла Димитрова за заместник-председател. Върховните съдии изпратиха съдия Влахов със специални благодарности за работата му в гражданската колегия.

В мотивите до ВСС Лозан Панов посочва, че Красимир Влахов заема този пост от 2012 г., а преди това е бил председател на Софийския районен съд. Панов изрично посочва, че Влахов от девет години заема ръководни длъжности в съдебната система.

Взаимни обвинения

Напрежението във ВКС се прехвърли и върху дискусията във ВСС. Лозан Панов атакува остро заместника си, но каза, че напрежение във ВКС няма, въпреки че е имало опити да се създаде такова.

“Хубаво е, че (Влахов) обича да бъде харесван (от съдиите). Обаче има моменти, в които интересът на съда влиза в противоречие с обществения. Когато встъпих в длъжност председател на ВКС, накарах колегите, които бавят дела, да ги пишат в срок. Знаех, че това ще доведе до противопоставяне, но трябваше да го направя, защото вече бях административен ръководител и трябваше да осигуря на обществото нормално правосъдие. Не спечелих симпатиите на съдиите, но гражданите имат право да получават бързо и качествено правосъдие”, каза Панов.

Става дума за решението му преди две години да прехвърли около 700 забавени дела от Търговската колегия на ВКС в Гражданската, където ръководител е Влахов. Съдия Лозан Панов обяснява, че Красимир Влахов не му е помогнал по никакъв начин в този труден момент.

“Красимир Влахов изчезна, а решението беше непопулярно. Аз останах сам да убеждавам гражданските съдии да работят повече, а това не е лесно“, каза Панов. Той обвини Красимир Влахов, че е предпочел да се хареса на съдиите, отколкото да изпълни дълга си.

В депозирано писмено становище до ВСС Красимир Влахов обяснява, че в този период е бил в болница и се възмущава, че здравето му е използвано като аргумент за смяната.

След като Панов бе бойкотиран, Олга Керелска (бивш съдия във ВКС) попита колегите си във ВСС защо игнорират решението на Пленума на ВКС. Тя им напомни, че повечето от тях са обещали да защитават съдийското самоуправление, което в случая бе погазено.