Самоковци питат защо атракционното влакче в Боровец не работи, Косьо Димитров от „Евро геймс“: Хора от Москва извадиха една торба пари, продадохме го

Люба Кленова (на малката снимка)

Защо увеселителното влакче изчезна от курорта Боровец, вайкат се от туристическия бранш. Влакчето работи и се движи по маршрута си близо месец и преустанови дейност. Влакчето бе пуснато из Боровец със съгласието на съветниците и по предложение на администрацията. От общината заявиха, че се очаква влакчето да допринесе за по-доброто запознаване на туристите със забележителностите на Боровец, както и за тяхното по-приятно прекарване в курорта.

Владимир Георгиев

Влакът щял да радва децата и да дава възможност на хората с увреждания, да се наслаждават на красива разходка. По маршрута се движи около 15 минути.

Първоначално идеята беше влакчето да тръгне в началото на март. „Имаше много сняг и не можеше да се кара. Затова досега влакчето беше в Благоевград. Има регистрация, застраховки и всичко необходимо“ – сподели през лятото пред „в. „Вяра“ шофьорът на влакчето Росен Драмчев. Той е професионален шофьор, има свидетелство за управление за всички категории. Драмчев тогава предположи, че движението през зимата ще е трудно, ако пътят не е добре почистен. Цената на билетчето бе 4 лв. В електронния сайт на община Самоков официално е изнесена информацията, че Георгиев е подписал договор в края на 2016г. с фирмата изпълнител – „Юрогеймс Къмпани” АД, с управител Богдана Димитрова. При детайлна справка в Търговския регистър се оказва, че тази фирма не е направила необходимата регистрация. „Интересно е как кметът Владимир Георгиев е сключил договор с фирма, която не е регистрирана в Търговския регистър? – питат самоковци. „Техническа грешка ли е допусната, или става въпрос за нещо друго? – се питат в Боровец и Самоков. В сайта на община Самоков е публикувана следната информация, която публикуваме без редакторска намеса: „Боровец има туристическо електро-хибридно атракционно влакче.

Електрическият увеселителен влак работи без релси и е чистo екологично решение за пътуване, радост за децата и дава възможност на хората с увреждания, да се наслаждават на красива разходка. Локомотивът и вагоните са от затворен тип с отваряеми прозорци за всесезонна употреба. Каросерията позволява максимална устойчивост при всякакво състояние на пътя и е оборудван с платформа за лица с увреждания. За избор на доставчик на услугата беше проведена конкурсна процедура в края на месец декември 2016г., като в началото на февруари 2017 г. кметът Георгиев подписа договор с фирмата изпълнител – „Юрогеймс Къмпани” АД, с управител Богдана Димитрова, която беше и единствен кандидат. Услугата ще бъде за срок от три години. Маршрутът за движение на атракциона е с началната спирка стария център пред фонтаните, втората спирка ще бъде пощенската станция и след това по линията – хотел „Мура”, паркинга на КВЛ, сградата на ПСС, дворец „Царска Бистрица” и обратно при хотел „Самоков”, хотел „Рила”, хотел „Иглика”, писта „Червено знаме”, хотел „Св. Георги” и стария център. Време на движение на атракциона ще бъде в диапазона от 10 до 17 ч. Влакчето не е със сезонен характер и ще бъде на разположение целогодишно“.

Ако не е допусната техническа грешката, от Агенцията за държавна финансова инспекция ще наложат ли глоба на община Самоков? Дали Софийската окръжна прокуратура ще реши да се намеси?, питат самоковци. Те са притеснени, че може би е настанал хаос с договорите. Потърсихме за коментар управителя на фирма „Евро геймс“ ООД Косьо Димитров. Ето какво сподели той за „Вяра“: „Продадохме влака, който беше в Боровец, в момента сме подготвили друг и предполагам, че в рамките на няколко седмици ще тръгне в к.к. Боровец. Дойдоха хора от Москва, извадиха една торба пари и си го платиха. Миналата година общината го спря заради ремонтните дейности в курорта, стана така, че до септември – октомври ремонтите продължиха. От община Самоков ми изпратиха писмо с питане дали ще продължим да работим, да изпълнявам услугата по договор. Аз съм длъжен в община Самоков да внасям наем от 313лв. без ДДС, при това всеки месец. Имам интерес да има в Боровец влакче. Ще направим опит да има такава атракция в курорта. При зимни условия, ако пътищата са почистени и има условия, влакът ще се движи, ако не – няма да рискуваме. От общината твърдят, че са ме уведомили, че ще има същия влак, не съм водил разговор с техни представители, но мисля, че всичко ще бъде наред“ – сподели управителят на фирмата Косьо Димитров.

Потърсихме за коментар и зам.-кмета по туризма Люба Кленова. Ето какво сподели пред „Вяра” тя: „Заради ремонта, който течеше през лятото, нямаше как да работи атракционният влак. А ремонтът беше по маршрута, по който върви влакчето. Стига да може влакчето да се движи при зимни условия, би трябвало да работи. Кметът Георгиев изпрати писмо до фирмата да заявят дали ще продължат договорните отношения, или искат прекратяване. Две такси обаче не са платили. Фирмата е с тригодишен договор след избор между кандидати. Фактически по договор има още две години и половина. Към момента фирмата още не е заявила дали иска прекратяване, или ще продължат да работят. Според нас това съоръжение при зимни условия не може да върви. Те твърдяха, че може, но действително не е пробвано дали при зимни условия може да функционира“ – заяви Люба Кленова.