Нов конфуз: Полицейски патрулки преследват мерцедес на НСО с Десислава Радева

Десислава Радева

 

Две полицейски патрулки са преследвали кола на НСО, превозвала съпругата на президента Десислава Радева, след като шофьорът е отказал да спре за проверка. Причина за това било, че полицаите не разпознали автомобила на НСО, стана ясно в четвъртък от обясненията на силовия вицепремиер Красимир Каракачнов.

Първоначално президентството определи като “невярна” информацията, публикувана в “24 часа” за полицейското преследване на президентшата. Единственото официално потвърждение от МВР беше, че “в хода на полицейска операция, в района на НДК снощи е извършена проверка на автомобил на НСО, обслужвал охранявано лице”.

По-късно вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов разясни компетентно пред бТВ, че полицаите не са забелязали лампите на автомобила на НСО, които може и да не са били включени. Тъй като това е голяма кола със затъмнени стъкла и това става вечерно време, са тръгнали след тях, допълни той. При всеки случай, когато мине кола с тъмни стъкла и не е със специален режим на движение, тя се проверява, поясни Каракачанов.

Той уточни специално, че Десислава Радева не е шофирала колата, която е била спряна за проверка от полицейски патрул.

По думите му после всичко се е изяснило, когато полицаите са видели, че това е кола на НСО и в нея се вози съпругата на президента Румен Радев.

В четвъртък е трябвало да има среща между МВР и НСО, за да се изясни казусът, за да няма подобни недоразумения.

Началникът на НСО в оставка ген. Ангел Антонов от своя страна каза пред “24 часа”, че става въпрос за нарушена координация между отделните служби. “В никакъв случай г-жа Радева не е шофирала автомобила, не е имало преследване в София с патрулки. Тя е била в колата с охраната си и с шофьора”, каза Антонов.

“Не става въпрос за инцидент, имаме нарушена координация между отделните служби – не са разпознати колите. Случват се подобни случаи, но ще търсим първопричината след като анализираме ситуацията”, допълни той.

Всички останали подробности ще бъдат съобщени след приключване на проверката.

“Не става въпрос за гонки, нито за съпротива. Ще се разберем с колегите и ще си сътрудничим за изясняване на случая. Не може така безотговорно да се говори, че г-жа Радева е карала автомобила. Как си представяте ВИП лицето да кара автомобила – това е невъзможно”, каза шефът на НСО.

“Докладват ми се нещата и ще се извършат и допълнителни проверки, докато имам тази възможност. Ако има нарушения от наша страна от колегите – ще се вземат мерки от ръководството. Ще го съгласувам с колегите от жандармерията, които са си извършвали постоянната си работа”, допълни той.

“Специфичното” движение на колите на НСО е един от най-чувствителните въпроси за гражданите, които не ползват услугите на службата.

През годините е имало много сигнали за нередности с лимузините на НСО.