Дълг от 3 млн. лв. тегне над МБАЛ – Благоевград, спира скока на заплатите, д-р Митев: Трябват ни лекари, спасяваме положението с колеги от Дупница, Разлог, Сандански

 

Около 3 милиона лева са задълженията на Многопрофилната болница за активно лечение в Благоевград. Дълговете са натрупани предимно към фирми – доставчици на лекарства и консумативи, съобщи БНТ. Директорът на лечебното заведение д-р Огнян Митев каза, че заради задълженията нямат възможност да увеличават заплатите на персонала, което е пречка за привличането на повече специалисти.

Въпреки големите задължения в областната болница в Благоевград не се предвижда закриване на отделения. С фирмите доставчици са сключени договори за разсрочено погасяване на дълговете.

„Преди три годи ни имахме доста големи задължения – 4 108 000, говоря за 2015 година. Края на 2017 година задълженията са намалели близо 500 000. А спрямо предходната 2015 800 000 това ще рече, че има тенденция към стопяване на дългове, но това за съжаление става много трудно, с рестриктивни действия”, каза д-р Огнян Митев.

По неговите думи обаче по- сериозен е проблемът с липсата на кадри. През последната година в болницата са започнали работа около 20 млади лекари, но няма специалисти, които да работят в отделенията. Това от своя страна затруднява работата по различните клинични пътеки.

„Имаме колеги от други градове, които пътуват от Дупница, от Разлог, от Сандански, съответно сме принудени да заплащаме и пътните на колегите, а те са ни нужни, за да можем да изпълним пътеките, по които имаме сключен договор със здравната каса.

Липсват и медицински сестри. В момента в болницата работят около 140 сестри, 30% от тях обаче са в пенсионна възраст. Причина да няма желаещи за работа е ниското заплащане. Средната заплата на медицинските сестри в болницата е около 580 лв.

Те не достигат в нито едно отделение… Налага се да дават повече дежурства, сестрите са принудени да работят на 2 или 3 места”, каза Вената Стефанова, главна сестра на МБАЛ – Благоевград:

От лечебното заведение казаха, че се надяват млади медицински сестри и акушерки да започнат работа, след като завърши първият випуск по специалността „Здравни грижи“ в Югозападния университет, а това ще се случи следващата година.