Министър Димов: Последните 2 сезона в Европа са построени 274 лифтови съоръжения, съседни държави правят всичко възможно да привличат зимния турист

Министърът на околната среда и водите Нено Димов

 

В европейски национални паркове има стотици километри ски писти и лифтове. Последните 2 сезона в Европа са построени 274 лифтови съоръжения, посочи Нено Димов.

Пример за ски туризъм е известният курорт Кицбюел, където има 179 км писти и 46 лифта, каза за “Фокус“ министърът на околната среда и водите Нено Димов.

“Има национални паркове, в които има не една, а много ски зони. Например в Националния парк Меркантур във Франция има 9 ски курорта, в които има общо 640 км писти и 125 лифта. Тоест това е в рамките на национален парк”, отбеляза още Димов.

Другият национален парк, който той даде за пример, е Националният парк “Хое Тауерн“ в Австрия. Там по думите му има 33 ски курорта, 837 км писти, 264 ски лифта.

Димов посочи също, че Румъния в момента подготвя много сериозен проект за развитие на ски туризъм, а Сърбия и Словения също усилено развиват ски курортите си.

“Нашите съседни държави правят всичко възможно да привличат зимния турист, който да има добри условия за зимен спорт, а у нас има организации, които всячески пречат страната ни да стане ски дестинация и да развием нашия потенциал”, заяви Димов.

Според него това тотално противоречи на националния интерес, който в края на краищата е българите да имат по-високи доходи, да развиваме икономиката си и туризмът и да се намери баланса между икономическото развитие и опазването на природата.

На въпрос как ще коментира твърденията на различните неправителствени организации, включително и на евродепутатката от “Зелените“ Ска Келер, че с промяната в плана за управление на Национален парк “Пирин“ се позволява застрояването в 48% от парка, министър Димов беше категоричен, че истината е че в тези 48% могат да бъдат правени единствено и само водохващания за питейни нужди. Той уточни, че това е предвидено в рамките на закона.

Красимир Каракачанов като лидер на ВМРО и “Патриотите“ са тези, които ме предложиха за министерския пост, поясни Нено Димов на въпрос относно спекулации кой го е предложил за министерския пост.

“Мисля, че когато още встъпвах в длъжност, много ясно казах – Красимир Каракачанов като лидер на ВМРО ме извика да попита дали бих приел този пост при ясните условия, че ще изпълнявам предизборната програма на “Обединените патриоти“, която впоследствие стана част от програмата на правителството. Тогава казах, че аз ще изпълнявам тази длъжност и ще бъда на този пост докато имам тяхната политическа подкрепа“, коментира Нено Димов.